Ola Holding AS inngikk etter stengetid på Oslo Børs i går avtaler om kjøp av 6.644.162 aksjer i Norman ASA NORMAN, noe som tilsvarer hele 67,81 prosent av selskapet.

Ola Holding eide tidligere ingen aksjer eller rettigheter til aksjer i Norman, heter det i en børsmelding.

- Dette er en gledens dag for meg, sier administrerende direktør i Norman, Trygve Aasland.

Liten budpremie
Kjøpet utløser tilbudsplikt på alle aksjene i Norman, og Ola Holding vil fremsette et frivillig kontantbud på 28 kroner per aksje. Norman-aksjen var sist omsatt på børs fredag, og sluttet da på 26,90 kroner.

Ola Holding lyder norsk, men dette er et nystiftet selskap eid av FSN Capital III Limited Partnership.

Aasland ser svært positivt på oppkjøpet.

- Vi er i en fase som vil kreve store investeringer i vekst og fremdrift internasjonalt. Nå får vi både ekspertise og den rette partneren som er villig til å ta i et tak for å underbygge veksten, sier han.

Aasland sier prosessen har pågått en stund og at han har fått klare signaler om at FSN Capital III har planer om å bygge opp og investere, ikke kutte seg til løsnnsomhet.

- Norman er et selskap uten gjeld, som genererer penger og har kontanter på bok. Men en aggressiv vekststrategi krever mye penger – og det er FSN inneforstått med, sier han

Sulten på nordiske vekstselskaper
FSN Capital III er ifølge meldingen et fond på 380 millioner euro som forvaltes av FSN Capital Partners, med fokus på mellomstore nordiske vekstselskaper med potensial for internasjonal ekspansjon gjennom organisk vekst og oppkjøp.

Norman leverte et sterkt første kvartal i 2009, med solid overskudd og vekst på 11 prosent. Det har ikke alltid vært slik. Selskapet gikk gjennom en tung periode der gamle produkter utgående og de nye ga store kostnader til produktutvikling, men ennå ikke vekst.

- Vi er i ferd med å avslutte denne fasen og føler oss bedre rustet til ytterligere internasjonal ekspansjon, sier Aasland.

Kamp mot giganter
Norman er sterkest i Nord-Europa og delvis i USA. Nå tror Aasland på global ekspansjon.

Selskapene de skal kjempe mot er imidlertid giganter som Symantec og Trend Micro. I forhold er Norman et svært lite selskap.

-Ja, de er giganter, men vi har produkter som de ikke har, sier Aasland.

Han viser særlig til Normans Sandbox Analyser, et produkt som skal identifisere og analysere virus.

- Sandbox-teknologien vår er unik. Vi har verdens største selskaper og nasjonale sikkerhetsmyndigheter som kunder. Vi har også nye produkter gjeonnom Norman Network Protection, og vi føler vi vil skille oss fra de store, sier en offensiv Aasland.

Blir med videre
Ikke alle Normans eiere selger seg helt ut. Blant selgerne av Norman-aksjer er AS Rams og Jaho AS med henholdsvis 740.000 og 1.211.005 aksjer, hvilket representerer hele deres aksjebeholding.

AS Rams og Jaho AS vil investere sammen med FSN Capital III i Ola Holding ved at de vil motta finansielle instrumenter utstedt av Ola Holding som delvis oppgjør for sine aksjer i Norman. Aksjene verdsettes til 28 kroner per aksje.

AS Rams er heleid av styreformann i Norman, Svein Ramsay Goli med nærstående, mens Jaho AS er heleid av John Arthur Olafsen, styremedlem i Norman og nærstående av Berit Aarvaag Stokke som også er styremedlem i Norman.

ABG Sundal Collier er finansiell rådgiver og Wiersholm, Mellbye & Bech, advokatfirma AS er juridisk rådgiver for Ola Holding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.