Gustav Paringer, gründer og sjef i brannsikring- og fallsikringselskapet Aptum, er på vei hjem til Umeå i Sverige etter tre lange dager på stand under oljemessen i Stavanger.

Selv om han bare fikk en knøttliten stand på noen få kvadratmeter i en av de mest avsidesliggende hallene på messeområdet i Stavanger, har Paringer i løpet av tre dager fått over 150 visittkort.

Onsdagens visittkortfangst etter få timer.
Onsdagens visittkortfangst etter få timer. (Foto: Tommy Ellingsen)

Interessen har vært høy etter en tilsynelatende enkel oppfinnelse.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende. Mange stoppet ved standen og sa: «Faen, for en genial idé», sier Paringer.

To ganger gaselle

Oljegiganter som Equinor, Aker, ConocoPhillips og russiske Lukoil har vært innom standen og vist interesse for Aptums sikkerhetsvinsj. Den kan brukes når store tanker på oljeplattformer, raffinerier eller i gruver skal renses eller repareres innvendig. Den festes på kanten av tanken, hvorpå personen som skal ned i tanken blir koblet til en kabel og firet ned.

Ganske simpelt? Tydeligvis ikke. Det er ikke funnet på tidligere.

– Før har du egentlig behøvd å gjøre en masse rigging av tau og den slags på innsiden og utsiden, og så har man gått inn med store stigelignende saker, sier Paringer.

Han er tidligere redningsmann og jobbet offshore i CHC Helikopterservice i Norge, men måtte gi seg i 2012. Aptum etablerte han tilbake i 2005 sammen med kompisen og brannmannen Gustav Nord. 11 år senere har selskapet 85 ansatte og er to ganger kåret til gasellevinner i nordlige Västerbotten av DNs søsteravis Dagens Industri.

Vurderte å bli hjemme

Men Paringer og resten av Aptum var slett ikke sikre på om de ville reise de over 1000 kilometerne fra Umeå i Sverige til oljemessen Stavanger.

– Vi satt og diskuterte om vi egentlig skulle dra. Det er fortsatt mye å gjøre i Sverige, men så sa vi at vi bare måtte ta sjansen på messen, sier Paringer.

– Vi kom til messen med veldig lite forventninger egentlig, men dette har overgått alle forventninger, sier han.

Ifølge Aptum-sjefen er almanakken fullbooket av møter fremover, der de fleste aktørene har tilknytning til norsk olje og gass. Han sier at selskapets sikkerhetsvinsj vil være å se i Nordsjøen allerede i løpet av de nærmeste månedene.

– Nå har jeg med meg spørsmålet hjem om hvor fort vi kan produsere og få det levert. Jeg ser for meg at denne skal finnes på alle offshoreinstallasjoner i fremtiden, sier han.

Billig vinsj

Vinsjen koster 100.000 kroner, men Paringer kan ikke svare på nøyaktig hvor mye det koster å produsere den.

– Dere må vel selge veldig mange for at det skal bli lønnsomt?

– Vi ser dette produktet som en døråpner. Vi jobber også med trening og kursing, og vi vil bevise at vi er en partner som jobber med sikkerhet og hjelper med å finne løsninger, sier Paringer.

I tillegg til kursing og fallsikring, driver Aptum også med brannsikring og byggtekniske sikkerhetstjenester. Selskapet regner med å omsette for 120 millioner svenske kroner i år, ifølge Paringer.

– Rett og slett verdens beste støyreduserende høyttaler akkurat nå
Forgjengeren var en klar favoritt, men denne er helt rå.
04:09
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.