Opera avslørte forrige uke at de har laget en versjon av Opera mini for iPhone. Problemet var bare at den først må gjennom Apples godkjenning før den kan distribueres via Apples App Store, og det så ikke helt åpenbart ut.

Les også: - Vi er seks ganger raskere enn Apple

Men etter alt oppstyret nyheten medførte fikk Opera en telefon fra Apple.

- Nå er vi innenfor, sier Operas teknologidirektør Håkon Wium Lie, til digi.no.

Nettleseren er ikke ferdig godkjent, men en slik telefon lover godt.

- Vår forståelse er at de merket seg en enorm oppmerksomhet rundt dette. De skjønner at dette er en potensielt vanskelig case for dem. Apple sa at hvis Opera godkjennes, så ser de frem til et samarbeid, sier kommunikasjonssjef Tor Odland, til Digi.no.

Dermed kan det ligge an til et direkteoppgjør mellom mobilverdenens to mest vellykkede nettlesere – Opera mini, med 50 millioner aktive brukere, og Apples Safari for iPhone. Det er trolig solgt noe over 40 millioner iPhones så langt på verdensbasis og brukerne er kjent for å være svært aktive nettsurfere.

Innenfor reglene
Opera mini fungerer på det meste av verdens mobiler, selv ganske enkle apparater som ingen andre har laget nettlesere for. Men først nå kan den altså bli tilgjengelig på iPhone.

Opera har tidligere sagt at deres fullversjons nettleser Opera Mobile neppe vil godkjennes fordi den fungerer på en måte som ikke er tillatt under Apples regelverk. Og Apple har full kontroll på hva som når ut til kundens iPhone, så godkjenning er nødvendig. Men Opera mini fungerer på en annen måte enn Opera mobile fordi det meste skjer på en server som ligger mellom brukeren og nettstedene de surfer på. Derfor mener Opera at nettleseren er innenfor regelverket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.