Norske Opera lagde nettlesere for PC lenge før Mozilla kom på markedet med Firefox. Men ”ildreven” tok markedet med storm og har nå nesten en fjerdedel av brukerne, og er mer enn ti ganger større enn Opera på pc.

Nå melder News.com at Mozilla endelig er klar til å lansere en nettleser for en mobiltelefon neste uke. Dette er et marked der Opera i dag er størst – de har flere aktive brukere av Opera mini alene enn det totale salget av Apples iPhone. De andre aktørene på markedet er Apples Webkit-baserte Safari-nettleser, og Googles nettleser for Android, som også er basert på Webkit.

Gjør det letteste - og det har tatt tid
Spørsmålet er derfor om Mozilla kan gjøre det igjen. Kommunikasjonsdirektør Tor Odland i Opera skjelver ikke i buksene.

- Det vi tror kommer neste uke er en nettleser for Maemo-platfomen og N900. Dette er nesten en pc, sier Odland.

Maemo er Nokias linux-baserte operativsystem. Deres første mobil basert på dette systemet er N900, som skal være et slags hybrid mellom mobil og pc.

Les også: Mobilen for deg som vil ha pc i lommen

Odland mener det ikke er tilfeldig at Mozilla kommer på denne mobilen først. Det er nemlig lettest å lage en nettleser for kraftige mobiler. Opera brukte samme strategi da de begynte med mobilnettlesere rundt årtusenskiftet. Han påpeker at Mozilla lange har sagt at de jobber med en nettleser for mobil.

- De ønsker også å gå bredere, men det ligger langt frem i tid og begrenser seg til smarttelefoner. Jeg tror de har skjønt at det er vanskelig å lage en nettleser for mobiltelefoner, derfor tar det lenger tid enn også de trodde, sier Odland.

Firefox har én stor fordel
Odland forventer seg derfor ingen fullskala invasjon av deres ”hjemmebane” med det første.

- Markedet for mobile nettlesere er tøft, det er veldig store krav til teknologien – selv for drevne nettleserprodusenter som Mozilla, sier han.

Mozilla har allerede en nettleser på N900, men den kalles ikke Firefox, og er en foreløpig versjon.

News.com påpeker at Firefox på mobil har én stor fordel, nemlig at den har en stor slektning på pc. Kodebasen skal være den samme som i Firefox 3.6, noe som trolig vil gjøre det lettere å skape samspill mellom pc-nettleser og mobilnettleser. De kan synkronisere bokmerker, passord og andre funksjoner mellom mobil og nett og mobilversjonen skal kunne kjøre en del tilleggsprogrammer til Firefox.

Opera har den samme fordelen, og meldte i dag at de lanserer felles grensesnitt for alle sine nettlesere. Brukerne skal altså få samme opplevelse, uansett hvilken dings de bruker Opera på. Firefox er mer kjent og har flere brukere på pc som kan ta i bruk disse funksjonene. Med ti ganger flere pc-brukere har de dermed minst en stor fordel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.