Opera Software har inngått en avtale med det islandske selskapet Thor om å flytte deler av sin serverpark til Island. Ifølge Opera vil de utnytte Islands gode tilgang på vind og vindkraft til å kjøle Operas raskt voksende serverpark.

I tillegg har Island gode kabelforbindelser til resten av verden, hvor lite av kapasiteten er brukt foreløpig.

- Vi vokser voldsomt. Det siste året har Opera Mini-trafikken økt over 200 prosent og antall brukere rundt 150 prosent. Den månedlige veksten er på pluss minus ti prosent, sier Jon S. von Tetzchner i Opera til Digi.no.

Tetzchner, som er en av grunnleggerne av Opera, kommer selv fra Island.

Sprer seg
Men Opera tør ikke legge alle serveregg i samme kurv.

- Vi kommer til å flytte så mye vi kan til Island. Men det er en grunn til at vi har satt opp datasentre flere steder i verden. En ting er sikkerhet, men også ytelse. Dermed kan vi ikke ha bare ett datasenter, sier Tetzchner.

Selskapet bekymrer seg ikke nevneverdig for at naturkatastrofer skal ødelegge datasenteret eller kutte kabelforbindelsene ut fra Island.

- Det er snakk om flere fiberkabler. De er lagt på en slik måte at det er mindre sannsynlig at de skal rammes ved et utbrudd. Hvis en kabel ryker har man løsninger for å fikse det. Skulle flere ryke kan vi kjøre over andre datasentre. Vi har løsninger for det, sier Tetzchner.

Opera Software har ikke regnet på hvor mye de vil spare på å flytte et datasenter til Island, men påpeker at kraftprisene der er enda lavere enn i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.