Varsel om svakere utsikter og resultater er det som sender Opera Software-aksjen i kjelleren mandag, opplyser flere analytikere til TDN Finans mandag. Et mulig oppkjøp av selskapet trekker imidlertid i motsatt retning.

Les også: Opera i spill - aksjen raser

Det norske nettleser- og programvareselskapet meldte fredag kveld å ha satt igang en prosess for å vurdere "strategiske alternativer", som svar på strategisk interesse.

«Vi finner tidspunktet for resultatvarsel og styrets gjennomgang av strategiske alternativer merkelig», skriver Danske Bank Markets som ser dette i sammenheng med redusert kredibilitet etter selskapets førstekvartalsrapport.

Opera opplyste fredag kveld at de foreløpige tallene for andre kvartal er svakere enn ventet. I tillegg nedjusterer selskapet sin guiding for 2015.

Les også: Melder at flere er interessert i Opera

Selskapet venter blant annet å rapportere inntekter på rundt 146 millioner dollar i andre kvartal 2015, mot inntekter på 100,6 millioner dollar i andre kvartal 2014.

Kutter kursmål

Tidligere har selskapet guidet inntekter i andre kvartal 2015 på 145-155 millioner dollar, mens det på forhånd var ventet inntekter på 152 millioner dollar, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Opera venter nå også inntekter på rundt 600-618 millioner dollar for 2015, mot 480,8 millioner dollar for 2014. Tidligere har selskapet guidet 2015-inntekter på 630-650 millioner, mens konsensus på forhånd var 642 millioner.

Danske Bank Markets viser til at de er skuffet over resultatvarselet for andre kvartal og nedgraderer Opera-aksjen til selg og kutter kursmålet til 40 kroner.

Kan dobles

Analytiker Håvard Nilsson i Carnegie sier til TDN Finans at dagens kursfall viser at investorene i hovedsak fokuserer på selskapets reduserte guiding, men at meldingen om strategisk interesse isolert sett er positiv.

Nilsson støttes av analytiker Henriette Trondsen i Fondsfinans som ser en klar oppside ved et oppkjøp eller oppsplitting av Opera.

- Vi mener at ved et oppkjøp eller oppsplitting kan man forsvare en verdi på 80 til 100 kroner per aksje. Samtidig skjønner jeg kursnedgangen, og resultatvarselet tilsier en nedjustering av estimatene og kursmålet på aksjen for vår del, sier Trondsen til TDN Finans.

- Mer tilbøyelige

Nilsson viser til høyt transaksjonsvolum i sektoren så langt i år og mener at man derfor må anta at Opera har vært blant selskapene de store aktørene har vurdert.

- Oppkjøpsrykter har vært en del av vurderingen lenge, sier Nilsson, som mener dette til en viss grad alt er priset inn.

- Men, man kan jo spekulere i at denne meldingen betyr at styret og ledelsen er mer tilbøyelige til å vurdere en slik prosess enn hva de har vært tidligere eller om at de sitter med noe konkret, sier Nilsson videre.

Flere kandidater

Når det kommer til hva meldingen kan bety konkret understreker Nilsson at dette er uklart på inneværende tidspunkt og at man skal være forsiktige med å spekulere for mye.

- Det er naturlig å tenke seg at et eventuelt salg eller en oppsplitting av virksomheten vil bli vurdert avhengig typen interesse det er snakk om. Man kan også se for seg et partnerskap i form av et samarbeid med en stor teleoperatør eller en spleising av annonsetrafikk, sier Nilsson.

Trondsen tror det er en rekke selskaper som kan være interessert i Opera, og mener oppkjøpsryktene holder kursen fra å falle mer.

- Vi tror Baidu, Cheetah Mobile eller Microsoft kan være potensielle kjøpere av selskapet. Det er også mulig at de kan splitte opp selskapet ved å skille ut Mobile Ads-virksomheten, sier hun.

Roper kjøp

DNB Markets skriver i en oppdatering at de ser en «relativt attraktiv verdsettelse av selskapet sammenlignet med hva transaksjoner innen sektoren tidligere er gjort på» og mener dette bør veie opp for lavere ventede resultater.

DNB Markets gjentar kjøpsanbefaling med kursmål 95 kroner på Opera-aksjen.

SEB venter at konsensus vil komme noe ned etter den reduserte guidingen, men opprettholder kjøpsanbefaling og kursmål på 82 kroner på Opera-aksjen.

- Klart forverret

Analytikerne Per Gunnar Nordahl og Oscar Semb Fredricsson i Arctic Securities kutter kursmålet på Opera-aksjen til 70 kroner fra 103 kroner, som følge av resultatvarselet, og understreker at trenden gjennom 2015 er «klart forverret og alarmerende.

Arctic-analytikerne mener at en aktuell kjøper av mobilannonsering-virksomheten kan være AOL/Verizon, som rykter sier har vist interesse for Millennial Media.

Videre kan Yahoo dra nytte av Operas brukere og teknologi, mens kinesiske selskaper som Alibaba, Baidu og Tencent kan være interessert i Operas posisjon i fremvoksende markeder nær Kina. Google, Microsoft, Samsung, Yandex, kan heller ikke utelukkes, skriver de.

Opera Software er ned nær 10 prosent til 55,10 kroner, omsatt for 180 millioner kroner, på en svak Oslo Børs mandag.

Les også: DNB med kraftig nedjustering: - Festen er over

Sjeføkonom: - Fare for bråbrems i norsk økonomi  

De tjener en tidel av oss, men fine klær og smarttelefoner har de(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.