Oppstartsbedrifter som verdsettes til over én milliard dollar, såkalte enhjørninger, er ikke lenger uvanlig i Silicon Valley i USA. Ifølge en liste fra CB Insight er det over 200 slike selskaper i USA, med Uber, Airbnb og Spacex i spissen.

Sparkesykkelselskapet Bird bryter likevel nye barrierer.

Selskapet ble startet i september 2017. Da det hentet inn 150 millioner dollar fra investorer i en emisjon i slutten av mai, ble selskapet verdsatt til én milliard dollar, ifølge flere internasjonale medier.

Bare få uker etter den forrige emisjonen i mai, forsøker Bird nå å hente inn nye 150 millioner dollar. Dersom emisjonen går i boks, vil Bird verdsettes til to milliarder dollar.
Bare få uker etter den forrige emisjonen i mai, forsøker Bird nå å hente inn nye 150 millioner dollar. Dersom emisjonen går i boks, vil Bird verdsettes til to milliarder dollar. (Foto: Mike Blake/Reuters/NTB Scanpix)

Ingen selskaper har noensinne blitt verdsatt til én milliard dollar på så kort tid. En oversikt fra Pitchbook viser at det var 3D-printerselskapet Desktop Metal som hadde den gamle rekorden. Det brukte litt under to år på å nå den magiske grensen.

Til sammenligning brukte Airbnb tre år på å nå én milliard dollar.

Sparkesyklene har inntatt storbyene

I løpet av våren 2018 har elektriske sparkesykler virkelig inntatt gatene i en rekke amerikanske storbyer. Selskaper som Bird, Lime eller Spin tilbyr utleie av sparkesykler, og interessen har eksplodert.

Konseptet er en slags videreføring av bysyklene, som er blitt til en milliardindustri i Kina, men som enda ikke har tatt helt av i vesten.

En sparkesykkel fra Bird står parkert ved en lyktestolpe i San Francisco. Syklene kan parkeres hvor som helst, noe som kan skape litt trøbbel i bybildet.
En sparkesykkel fra Bird står parkert ved en lyktestolpe i San Francisco. Syklene kan parkeres hvor som helst, noe som kan skape litt trøbbel i bybildet. (Foto: Justin Sullivan/AFP/NTB Scanpix)

I motsetning til de fleste bysykler er ikke sparkesyklene avhengig av et stativ. Ved hjelp av en app kan du se hvor den nærmeste sparkesykkelen er parkert, og når du er ferdig kan du sette den fra deg hvor som helst. Så lenge den ikke står i veien for noen, selvfølgelig.

Sparkesyklene er utstyrt med en elektrisk motor, og syklene til Bird kommer opp i en hastighet på 25 kilometer i timen. Syklene til konkurrenten Lime går enda raskere.

Kan doble verdien på få uker

Interessen for de elektriske sparkesyklene har virkelig eksplodert i enkelte byer i USA.

– For noen få uker siden så jeg ikke noen ekeltriske sparkesykler i San Francisco. Nå kan du ikke gå ut av en bygning uten å snuble over noen, tvitret M.G Siegler, som er partner i Google Ventures, i april.

Bird forsøker nå å etablere seg i flere byer i USA, og derfor trenger det stadig mer penger. At interessen er stor, gjenspeiles i prisingen.

Bare få uker etter den forrige emisjonen i mai, forsøker Bird nå å hente inn nye 150 millioner dollar, ifølge Bloomberg.

Dersom emisjonen går i boks, vil Bird verdsettes til to milliarder dollar. Det betyr at verdien til selskapet dobles på bare noen få uker.

En talsperson for Bird ønsket ikke å kommentere saken overfor Bloomberg. (Vilkår)

Advokater på høye hæler
Et årlig arrangement i Chicago kalles "Walk a mile in her shoes".
01:11
Publisert: