På tampen av året i fjor ble de to startupene Jazz Networks og Vaion slått sammen. Den nye ledelsen satte som mål å få på plass et navn på det nye selskapet før daværende digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) kom på bedriftsbesøk i midten av januar.
Det rakk de ikke.
– Vi får en ny sjanse på styremøte om to uker, sier Tormod Ree, administrerende direktør i det sammenslåtte selskapet.
Det litt umake navnet til tross, startupen innen video- og cybersikkerhet har hentet inn nye 20 millioner dollar – omtrent 180 millioner kroner – gjennom en emisjon.
Pengene kommer i all hovedsak fra Ubon Partners, investeringsselskapet til Odd Johnny «OJ» Winge og Fredrik Halvorsen. De ansatte har også spyttet inn noe.
Ikke noe enhjørning-mål
Flere i startupen har bakgrunn fra miljøet rundt Winge og Halvorsens videokonferansesuksesser Tandberg og Acano. Tormod Ree jobbet flere år i den amerikanske it-giganten Cisco som kjøpte begge selskapene, der han også jobbet med Winge en periode.
– Etter å ha drevet med videokonferanse såpass lenge, tenkte vi det var på tide å prøve noe litt nytt. Her så vi et marked vi kunne være forut, samtidig som vi fikk brukt det vi kunne, sier Ree.
Forrige uke ble det klart at Cisco saksøker et av OJ Winge og Halvorsens andre selskaper: Videokonferanseselskapet Neat, som i likhet med Jazz Networks og Vaion holder til på Fornebu. Ree understreker at det dreier seg om et annet selskap som jobber med annen teknologi.
Hentet 400 mill.
Søksmålet mot eierne legger ingen demper på optimismen i Jazz Networks og Vaion. Med den ferske kapitalinnsprøytingen har selskapene hentet omtrent 400 millioner kroner til sammen. Hva slags selskapsverdi dette antyder vil ikke Ree si noe om.
– Vi er nok verdt en god del, og så skal vi bli verdt enda mer. Disse tingene er ikke de viktigste for oss nå. Vi har ikke noe mål om å bli en enhjørning innen så og så kort tid. Vi vil skape en bedrift som er levedyktig og går rundt, et fundament som gjør at vi kan reinvestere i egen utvikling og vekst. Muligheten er kjempestor, så verdien kommer nok med om vi får til dette, sier han.
Selskapet har omtrent 120 ansatte, med ingeniører i Norge og England, og selgere i USA, England og Norden. De går per i dag ikke i pluss, forteller Ree. Den ferske kapitalen skal i hovedsak brukes på kommersiell side for å skaffe et sterkere kundegrunnlag.
Gjenkjenner skrivemønster
De sammenslåtte selskapene står bak to tilsynelatende ganske forskjellige produkter.
Jazz Networks er en plattform som overvåker nettverk og systemer for innsidetrusler. Dette kan være alt fra en skjødesløs ansatt som laster opp sensitive dokumenter til en privat skytjeneste, til ondsinnede aktører med en fot på innsiden.
Som et eksempel skal Jazz Networks kunne kjenne igjen måten den enkelte bruker skriver på pc-en sin, og slå alarm dersom noen med annet skrivemønster plutselig bruker tastaturet.
Vaion bygger på sin side fysiske kameraer, tilbyr skytjenester og servere, og lager programvaren som driver det hele. Systemet bruker kunstig intelligens og maskinlæring, og mener å kunne forutse og oppdage trusler og avvik i sanntid.
– Men hva med personvernet?, spør digitaliseringsminister Astrup.
Ree svarer at mye av den relevante informasjonen vil være personuavhengig, og at for eksempel kameraene kan stilles inn til å maskere ansikter automatisk. Det er med andre ord ikke så viktig hvem det er som fanges opp på et uvanlig tidspunkt, så lenge tjenesten skjønner at noen gjør det. Også i Jazz’ plattform kan data som navn anonymiseres.
– Personvern tar vi på alvor. I Norden er personvern viktigere enn mange andre steder, og vi tror den kulturen vil gi oss et konkurransefortrinn, sier han.
Selv om selskapet håper på store markedsandeler i Norge, legger ikke Ree skjul på at USA blir helt vesentlig.
Her vant Jazz Networks en konkurranse med simulerte innside-trusler i regi av U.S. Cyber Command i fjor. De vant overall og i til sammen syv av ti kategorier. Dette i kamp med store konkurrenter som Booz Allen Hamilton, IBM og Crowdstrike.
Fremmede makter
Ministeren på besøk fikk også demonstrert hvordan Vaion-kameraenes innebygde mikrofoner identifiserer lyden av glass som knuser og triangulerer seg frem til en posisjon på kartet. Tilskuerne som fanges opp av demokameraet identifiseres også på samme kart. Ministeren undrer igjen.
– Kan noen få tilgang på denne informasjonen, spør Nikolai Astrup.
– Vi bygger hele produktet i alle ledd, så dette kan ikke fremmede makter få tilgang på, skyter en ingeniør inn fra sidelinjen.
Hybride trusler
– Fellesnevneren for produktene er at vi bruker kunstig intelligens og maskinlæring til å behandle store datamengder for å avsløre avvik og trusler umiddelbart, og at vi tilbyr et brukervennlig grensesnitt som lar kunden ta i bruk hele produktet enkelt, sier Ree.
Målet fremover er å integrere produktene i én plattform med ett brukergrensesnitt. Dette skal ruste kunder mot hybride trusler – altså de som foregår både i det fysiske rom og det såkalte cyberdomenet.
– En typisk kunde vil være en litt større bedrift eller organisasjon som er spesielt opptatt av å beskytte sensitiv informasjon. Hvis noen skaffer seg fysisk tilgang til nettverket og datamaskinene fra innsiden, så vil de typisk både vite at noen skaffer seg fysisk tilgang og de vil vite hva de gjør med denne tilgangen, forklarer han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.