På Oslo Business Forum på Hellerudsletta utenfor hovedstaden talte den tidligere presidenten for en fullsatt konferansesenter om utvikling og teknologi. Forumet har omlag 3.000 deltakere.

Etterfølger Donald Trump var ikke tema på Hellerudsletta. Da Obama ble spurt av intervjuer og Oslo Business Region-direktør Birgit Liodden om hva han ville gjort hvis han fikk én ekstra dag i Det hvite hus, ga han likevel et klimastikk i retning Washington.

Roser Paris-avtalen

Den sittende amerikanske presidenten trakk USA ut av Paris-avtalen i fjor, som sees på som en felles forpliktelse til å kjempe mot klimaendringer.

- Det er mye uoppgjort i Det hvite hus. En ting er klimakampen, som tar tid. Paris-avtalen var et lite, men viktig skritt. I dag har vi en administrasjon som ser litt annerledes på det, sier Obama, til latter fra salen.

- Dere ler. Det er jo en annen måte å uttrykke det på, følger han opp.

Obama er tilbake i Norge for første gang siden han ble tildelt Nobelprisen i 2009. Ekspresidenten kastet rikelig med smiger over det norske vertskapet.

- Da vi møtte på problemer i Det hvite hus, hendte det at jeg sa til min stab: «Om bare nordmennene hadde styrt. Kanskje vi bare burde la dem overta», sa han.

Les også: Hva vil USA? dn+

-De eldste gir ikke slipp

Obama brukte store deler av samtalen på å reflektere over morgendagens næringsliv. Han trekker frem den teknologiske utviklingen både som en gave og som en trussel.

- En kan si at jeg ble president på grunn av internett, fordi det ga muligheter til å mobilisere støtte. I dag er internett forandret, og mange av truslene mot demokratiet kommer nettopp herfra. Demokratiet kan ikke tas for gitt, sier han.

Han mener næringslivet også er ansvarlige for å ivareta den demokratiske utviklingen, der både korrupsjon og tette bånd mellom beslutningstakere kaster mørke skygger.

- Mange selskap, også fra USA, er opptatt av å sikre gunstige skatteforhold for seg selv, eller gi bort stillinger på feil grunnlag, uten å være opptatt av at samfunnet de opererer i fungerer på riktig måte.

Han håper den yngre generasjonen kan bidra til å løse problemene.

- Et råd til de unge er å ikke gi opp. De eldste gir ikke slipp på det de har, både i politikk og næringsliv. På et eller annet tidspunkt må en bare gjøre krav på det på egen hånd.

Fikk Wall Street-kritikk

Foruten arbeidet med Obama Foundation, der det jobbes med å fremme samfunnsdeltakelse blant ungdom, har Barack Obama holdt foredragsevnene ved like etter å ha forlatt presidentstolen i USA. I fjor holdt han tre taler for ulike Wall Street-selskap til en samlet verdi av ti millioner kroner, noe som vakte kritikk i hjemlandet.

John Brehm, professor i statsvitenskap ved University of Chicago i ekspresidentens hjemby, forsvarte praksisen.

– Jeg vil aldri kritisere en svart president for å legge seg på samme nivå som hvite presidenter har gjort før ham. Selv om honorarene er høye, er de ikke unormale sammenlignet med hverken forgjengerne eller for enkelte kongressmedlemmer, sa Brehm til DN i desember.

Det er ikke kjent hva Obama får betalt for opptredenen i Oslo, men billettprisene varierer fra 6400 til 32.000 kroner, skriver Nettavisen. For sistnevnte pris er man lovet de beste plassene i salen, samt muligheten for et bilde.

Torsdag reiser Obama videre til et tilsvarende arrangement i Finland, før han gjester Danmark på fredag. Tidligere denne måneden har ekspresidenten også kastet seg inn i det amerikanske mellomvalget, som holdes i november. I helgen var han blant annet i Philadelphia for å støtte guvernør Tom Wolf og senator Bob Casey, som begge søker gjenvalg, ifølge NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her ler FN av Donald Trump
Latteren fikk USAs president til å stoppe opp i talen.
00:59 Min
Publisert: