– Det er helt Klondike-stemning. Så fort vi får noe på lager, så forsvinner det med en gang, sier kategorisjef Pål Fredrik Berg i netthandelsbutikken Komplett.

Han snakker om grafikkort, det vil si kraftige prosessorer som blir brukt til å grave frem kryptovalutaer. Berg drar parallellen tilbake til det elleville gullrushet i Klondike i Canada, der over 100.000 mennesker søkte lykken på tampen av 1800-tallet etter et gullfunn i 1886.

Gullgravere ved Lynnkanalen i Canada, på reise til Klondike for å søke lykken i 1897.
Gullgravere ved Lynnkanalen i Canada, på reise til Klondike for å søke lykken i 1897. (Foto: AP/Photo/NTB Scanpix)

Ti skjermkort av gangen

Utvinning, eller graving, av bitcoin og andre kryptovalutaer tok helt av i fjor.

Den totale markedsverdien til alle kryptovalutaer i omløp steg fra rundt 18 milliarder dollar til 610 milliarder dollar i fjor – en økning på cirka 3300 prosent.

Hos Komplett merket man i fjor en stor pågang av kunder som var på jakt etter skjermkort.

Fra året 2016 til 2017 økte Kompletts omsetning av skjermkort med 9,9 prosent. Men sammenligner man januar i år med januar i fjor har det vært en eksploderende omsetningsvekst på 227 prosent.

– Det er helt «galimatias». Mange av kundene kjøper fire, seks, ti skjermkort av gangen. Det er kjempemoro, sier Berg, som merker at interessen bare har fortsatt inn i det nye året.

Markedet er skrapet for kort

Graving etter bitcoin gjøres nå av store grupper av såkalte «minere» som stort sett befinner seg i Kina. Men det er fortsatt penger å tjene på å utvinne andre kryptovalutaer. DN skrev i desember om 17 år gamle Oskar Andreas Berg som tjener rundt 50.000 i måneden på å grave frem den forholdsvis lille kryptovalutaen zencash hjemme i foreldrenes kjellerleilighet.

17-åringen betalte 160.000 kroner for grafikkortene med gevinst fra avkastning på kryptovaluta.

– Du må ha litt kapital for å starte med det, sier kategorisjef Berg i Komplett.

Derfor er de fleste som er inne og kjøper skjermkort i slutten av 20-årene og oppover.

Men har du planer om å skaffe deg de feteste skjermkortene må du belage deg på litt ventetid. Det er nemlig lange køer for å få tak i kortene hos Komplett.

– Det store problemet er at tilgangen på denne slags varer. Å sikre leveranse er en stor utfordring, markedet er skrapet for kort, sier Berg, som sier selskapet får de fleste kortene fraktet over med fly om dagen. Båt tar for lang tid.

Komplett importerer stort sett skjermkortene fra Asia, og er Nordens største leverandør av slike kort. Det er ikke utenkelig at det økte salget vil piffe opp resultatet.

– Jeg vil anta at det påvirker bunnlinjen positivt, sier Berg.

Elkjøp bekrefter

Også markedsleder Elkjøp melder om stor pågang etter grafikkort og at den økte etterspørselen kan ses i sammenheng med kryptovalutaenes voldsomme verdistigning ifjor høst.

Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp Norge as.
Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp Norge as. (Foto: Rune Dyrhaug)

– I siste halvdel av 2017 har vi hatt en enorm vekst i salget og en trend blant kundene våre er at det ofte kjøpes flere antall om gangen, sier kommunikasjonsansvarlig Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp Norge as.

Hun forteller at starten på det nye året har vært bra for elektronikkjempen, som nylig vedtok å innlemme Lefdal under Elkjøp-paraplyen.

– Vi har en veldig positiv utvikling på komponenter, dette gjelder også grafikkort, sier Bergly, som forventer at denne trende vil fortsette utover året.

Krypto for 3908 mrd.

Den kraftige økningen i markedsverdien til kryptovalutaene skyldes i stor grad at nye penger er skutt inn i kryptomarkedet, både fra nye og eksisterende spekulanter og idealistiske investorer, samtidig som antall kryptovalutaer har økt.

Det finnes nå ifølge Coinmarketcap 1508 kryptovalutaer. Andre sider viser til at det finnes langt flere.

Så langt i år har de aller fleste av de store digitale valutaene opplevd et kursfall. Markedsverdien på samlede kryptovalutaer i omløp er nå 507 milliarder dollar, tilsvarende 3908 milliarder kroner.(Vilkår)

DNs vinanmelder Merete Bø forteller deg hvilke Burgund-viner det gjelder å sikre seg i år.
Merete Bø vinanmelder i DN anbefaler deg viner fra Burgund-slippet på Vinmonopolet torsdag.
04:07
Publisert: