De siste årene har det forekommet en rekke store datainnbrudd hvor mange hundre millioner brukernavn og passord er blitt stjålet. Mange av disse er blitt solgt av hackerne slik at kriminelle kan få en forståelse av hvordan brukerne faktisk tenker når de velger sine passord og bruke dette til å trenge seg inn. 

Sikkerhetsselskapet Keeper har gått gjennom databaser med 10 millioner stjålne passord for å finne de mest brukte, og dermed også minst fornuftige å bruke.

123456 og variasjoner av denne tallstrengen er og blir verdens dårligste passord. Historisk har vi også sett at «Liverpool» og andre idrettslag samt idrettsstjerner og kjendiser har ligget høyt på listene. Nå er listen derimot lite preget av ord og navn, men mer preget av tall og bokstaver som ligger nær hverandre på tastaturet.

Gode rutiner

De fleste av oss har hørt at vi må ha passord med store og små bokstaver, tall og gjerne tegn for at de skal være vanskelige å knekke. I tillegg skal man ha ulike passord på alle nettsteder og bytte dem jevnlig.

Hacking foregår vanligvis maskinelt ved at en programvare prøver millioner av mulige passord for å få tilgang til en konto. Jo lengre passordet er, og jo flere ulike typer tegn man bruker kompliserer oppgaven til hackerne.

Derfor anbefaler mange eksperter at man bruker en passordtjeneste som Lastpass, Onepassword eller Keeper til å generere sikre passord automatisk. Disse tjenestene lagrer også passordene for deg i et kryptert hvelv og kan fylle dem inn automatisk for deg når du skal logge på. Det eneste du trenger er å lage deg et sikkert passord til passordtjenesten som du klarer å huske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.