Siden bitcoins årsverste 5. februar, har den digitale valutaen steget 82 prosent til 11.071 dollar onsdag morgen.

De fleste digitale valutaene har gått samme vei som bitcoin og de verste svingningene ser ut til å ha fordunstet. Det hagler likevel med advarsler om bobler og svindler.

– En av de mest briljante svindlene

– Når dette er over kommer kryptovalutaer sannsynligvis til å bli beskrevet som en av de mest briljante svindlene i historien, skriver hedgefondforvalter Paul Singer i et brev til sine kunder, skriver Marketwatch, som refererer til Business Insider.

Singer er grunnleggeren av hedgefondet Elliott Management, som forvalter verdier for 34 milliarder dollar.

Ifølge Singer er kryptovalutaer ikke bare en boble. Det er ikke bare en svindel. «Det er kanskje det ultimate tegnet på menneskets evne til å klamre seg til skyene og håpe på å følge dem til stjernene», ifølge hedgefondsjefen.

Til tross for en sterk oppgang denne måneden, har bitcoin-prisen likevel falt 20 prosent hittil i år. På sitt høyeste lå prisen på én bitcoin like oppunder 20.000 dollar, tilsvarende omtrent 157.000 kroner.

Singer legger ingenting imellom når han avslutter brevet til kundene:

– Det er ikke bra når «ingenting» tiltrekker seg prester og sognebarn som driver opp prisene. Villigheten til flokken som kjøper det til høyere og høyere priser blir sett som en verifisering av det, snarere enn en indikasjon på den ubegrenset manglende kjennskapen til menneskets bane, skriver han.

– Stemning har snudd

CNBC skriver onsdag at den siste oppgangen i bitcoin skyldes mer oppmykning fra myndigheter. Mandag undertegnet den amerikanske staten Wyoming et lovforslag som løsner på reglene til sikkerhet rundt enkelte kryptovalutaer, mens regjeringen i Sør-Korea har sagt at den vil støtte enkelte operasjoner knyttet til kryptovaluta så lenge det er «normale» transaksjoner, skriver avisen.

– Stemningen har snudd her. Jeg tror det kommer til å komme flere investorer inn, sier investor Brian Kelly til CNBC.

Han tror det vil komme flere kjøpere om bitcoin når rundt 12.000 dollar.

Storbritannias sentralbanksjef Mark Carney var ikke skånsom da han mandag snakket blant annet om bitcoin i et foredrag til studenter ved Londons Regent's University.

– Bitcoin har så å si mislykkes så langt i å bli sett på som tradisjonelle penger. Det er ikke en plass for lagring av verdier fordi det er over hele kartet. Ingen bruker det som et middel for transaksjoner, sa Carney, ifølge Reuters. (Vilkår)

NB! STERKE BILDER: Rett etter bombene har falt
Video fra Ghouta en forstad til Damaskus viser resultatet av flybombingen til regjeringsstyrkene mandag som tok livet av over 190 mennesker.
01:27
Publisert: