– Vi er nå endelig over i en fase der vi ikke bare driver med forskning og utvikling, men produksjon, sier Per Morten Hoff (62).

Den tidligere generalsekretæren i bransjeorganisasjonen IKT-Norge gikk på nyåret inn som styreleder i Grimstad-selskapet Anzyz Technologies. Selskapet er basert på et dataprogram utviklet av professor i kunstig intelligens Ole-Christoffer Granmo (44) ved Universitetet i Agder, som skal kunne lese og tolke tekst på alle språk.

200–300 millioner neste år?

Selskapet har i løpet av året gjennomført to kapitalinnhentinger; den siste tidligere denne måneden med en prising av selskapet på 100 millioner kroner.

Blant annet har fire selskaper i miljøet rundt Sandnes Investering, det vil si blant andre Skagenfondene-gründerne Kristoffer Stensrud og Åge Westbø, kjøpt seg opp til til sammen 12–13 prosent av aksjene i selskapet.

– Det var veldig enkelt å få med investorer. Vi har ikke brukt noen tilrettelegger, men kun henvendt oss til eksisterende aksjonærer som kjenner oss, sier Per Morten Hoff.

Siste emisjon var på drøyt fem millioner kroner. Nå planlegger selskapet en større emisjon på 70–90 millioner kroner i løpet av første halvår neste år. DNB er hyret inn og Hoff antyder en prising på 250–300 millioner kroner. Det vil i så fall si at professor Granmos aksjer, som ved siste emisjon var verdt nærmere 50 millioner kroner, vil bli mer enn doblet i verdi.

Tidligere generalsekretær i bransjeorganisasjonen IKT-Norge Per Morten Hoff er styreleder i Grimstad-selskapet Anzyz Technologies.
Tidligere generalsekretær i bransjeorganisasjonen IKT-Norge Per Morten Hoff er styreleder i Grimstad-selskapet Anzyz Technologies. (Foto: Elin Høyland)

– Dette er selvfølgelig noe vi diskuterer med tilretteleggerne, men det er åpenbart at prisingen vil bli betydelig høyere blant annet fordi vi nå har inngått flere større og svært spennende kontrakter som kan bli det virkelig store gjennombruddet for oss, sier Hoff.

Må bevise

– Hva slags kontrakter er dette?

– Jeg har ikke lov til å si med hvem eller verdien på kontraktene. Men den ene er innen offshore der vi skal gå gjennom servicelogger knyttet til drift av rigger. Nedetid for en rigg er svært kostbart, og vi skal analysere enorme mengder strukturerte og ustrukturerte data med sikte på å redusere nedetiden. Den andre kontrakten er inngått i Sverige og handler om å finne opplysninger raskt og sikkert som beslutningsgrunnlag for legene på sykehus. Vi er dessuten i et samarbeid med konsulentselskapet Capgemini som tester ut vår teknologi hos en kunde. Det kan bli veldig spennende dersom vi kommer oss inn i det systemet, sier Hoff.

– Vi er optimister, men tar altså tid å gå fra forskning til å signere kontrakter og få inntekter. Vi blir ofte møtt med skepsis. Mange tror ikke vår teknologi kan levere det vi sier. Dermed må vi bruke en del ressurser på å bevise at det vi sier er riktig, sier Hoff som nå jobber med å ansette mange flere på selskapets kontor i Grimstad.

– Vi må ansette folk innen både prosjektledelse, salg og markedsføring. Men mens IT-bransjen generelt sliter med å få tak i folk, har vi god pågang blant annet takket være at universitetet utdanner masse flinke folk innen kunstig intelligens, sier Hoff.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
03:53
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.