De fleste av oss har sett og kjenner til de blå knappene det står «Logg inn med Facebook» eller «Koble til Facebook» på. Mange har også brukt dem en del ganger, enten i spill eller til å forenkle registreringen på et nytt nettsted.

Det som skjer «i bakgrunnen» når vi gjør dette er å gi tredjeparten og ofte deres forretningspartnere tilgang til profilinformasjonen vår, inkludert vennelisten. I noen tilfeller ber appene også om tilgang til Facebook-vennenes profilinformasjon.

Det mange av oss ikke er klare over er at selv om vi slutter å bruke en tjeneste eller avinstallerer en app eller spill så vil koblingen fortsatt være aktiv helt til brukeren selv kutter forbindelsen. Dette gjør man i Facebooks innstillinger, enten i en nettleser eller i appen.

Facebook Platform

Løsningen som lar tredjeparten enten bruke Facebook til registrering og innlogging av brukere kalles «Facebook Platform». Platform inkluderer også funksjoner for å koble en app eller spill til Facebook for å se hvilke venner som bruker den samme appen og hva de har gjort i appen.

Man finner all informasjon man har delt til tredjeparter ved å åpne Innstillinger og deretter velge Apper i nettleseren. På smarttelefoner må du gå gjennom Innstillinger, Kontoinnstillinger og deretter Apper.

I listen som dukker opp kan du se alle tredjeparter som har innsyn i Facebook-profilen din. Ved å trykke på en av appene får du se hvilke tilganger de har bedt om og du sannsynligvis har godkjent. Du kan legge til og fjerne tilganger her.

Dersom du ønsker å slette tilgangen fullstendig kan du gjøre det ved å klikke på X ved appen i listen.

Det er fullt mulig å stanse all tilgang til Facebook for tredjeparter. Men i så fall mister du også muligheten til å bruke «Logg inn med Facebook». Dette alternativet ligger under listen. På smarttelefoner heter det «Plattform» mens det i nettleseren heter «Apper, nettsteder og utvidelser». Her har man egentlig bare én mulighet: Å skru hele plattformen av eller å la det være aktiv.

Beskyttelse mot sløve venner

På samme side vil du også se en meny som heter «Apper andre bruker». Her kan du gå inn og angi hvilke deler av din profilinformasjon du vil gjøre synlig når dine venners apper ber om innsyn i deres vennelister. Vil du holde kortene tett til brystet lønner det seg å huke av for minst mulig her.(Vilkår)

Audis flaggskip viser fremtiden
Audi A8 er en skikkelig baksetebil som viser teknologien som kommer i billigere modeller om kort tid.
01:44
Publisert: