Stordalen, en svoren tilhenger av den norske velferdsstaten, forteller Klassekampen at nettgigantenes praksis truer både norske bransjer og velferdsstaten.

– Før annonserte jeg i Schibsteds aviser. Nå betaler jeg 80–100 millioner kroner alene i Google-klikk. Hvor mye tror du Google betaler til fellesskapet? De tar vekk fundamentet for det mange norske virksomheter driver med, men de gir ingenting tilbake til velferdsstaten, sier han.

Google Norway as hadde i 2017 en skattekostnad på 3 millioner kroner.

Ultimatum

Også i sin egen bransje mener Stordalen at nettselskapene truer virksomheten. Han fremholder at det ikke er Hilton eller Marriott som er størst i hotellbransjen, men Hotels.com og Booking.com. Nettselskapene tjener store penger, men betaler ikke nok skatt, ifølge Stordalen, som foreslår en harmonisert skattemodell i de nordiske landene.

– Det er 25 millioner mennesker i Norden. Hvis de ikke liker en slik løsning, får de ikke drive virksomhet her, sier Stordalen.

Alenegang

I flere europeiske land har tålmodigheten med internettgigantene blitt tynnslitt, og flere har foreslått alenegang for å skattlegge dem.

Norges finansminister Siv Jensen (Frp) har uttalt at hun ikke ønsker at Norge skal iverksette ensidige tiltak mot internettgigantene, men at den foretrukne løsningen er et felles internasjonalt regelverk, for eksempel gjennom Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Europakommisjonen har beregnet at internettselskaper betaler mellom åtte og ni prosent skatt på overskudd, mot 23 prosent for tradisjonelle selskaper. Noen selskaper slipper unna med enda mindre – eller ingenting.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Idar Vollvik: – Slik blir du raskt rik … Og sånn unngår du skivebom
01:07
Publisert: