Da beboerne i Vestskrenten borettslag på Holmlia i Oslo ville fjerne nødnettantenner fra taket svarte Post- og teletilsynet med å ekspropriere hustaket, skriver Dagens Næringsliv.

Borettslaget har 300 leiligheter. I 2010 sa borettslaget opp en tiårig leieavtale med Telenor om bruk av selskapets antenner på hustaket. Borettslaget begrunnet det med helseplager. Telenor tok sin hatt og sine antenner og gikk til et annet borettslag.

Men Vestskrenten borettslag har likevel ikke klart å bli kvitt nødnettantennene fra taket. Saken endte med at Direktoratet for nødkommunikasjon søkte Post- og teletilsynet om ekspropriering av hustaket. Tilsynet har innvilget søknaden, og taket er dermed ekspropriert til samfunnsnyttige formål, skriver DN.

- Skyhøye verdier
Avtroppende borettslagsleder Gyro Sølvsberg opplyser at nødnettantennene var uønsket som følge av klager fra beboerne. Det ble tatt målinger på stråleverdier i 15 leiligheter.

– De viste skyhøye verdier, men det tillatte nivået i Norge er så ekstremt at det er nesten umulig å komme over det. To personer har solgt sine leiligheter fordi de rett og slett ikke kunne bo her som følge av strålingsnivået, sier Sølvsberg til Dagens Næringsliv.

- Brøkdel av grenseverdiene
Direktoratet for nødkommunikasjon har et annet syn på strålingsnivået.

– Målingene som ble foretatt, viser at stråleverdiene i borettslaget var en brøkdel av grenseverdiene myndighetene har fastsatt. Da er spørsmålet hvor rimelig er det at dette skal bremse en nødvendig infrastruktur. Den frykten kan få uforholdsmessig store ringvirkninger for samfunnet, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers.

– Spørsmålet er hvor mye samfunnet skal la seg styre av redselen for stråling, sier Helmers videre.

Vestskrenten borettslag har påklaget tilsynets avgjørelse til Samferdselsdepartementet. Det kan ta noen måneder før saken er behandlet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.