Med norsk kapital i ryggen skal en norsk programvareløsning erobre verden ved å øke produktiviteten i bygge- og anleggsbransjen.

Seriegründer og Tapad-milliardær Are Traasdahl har falt pladask for norske Catendas it-løsninger og testet det på to bekjente i New York.

– Jeg viste programvareløsningen til to eiendomsaktører på Manhattan. De to utbyggerne utbrøt nærmest i kor; dette løser våre problemer. Begge to investerte direkte over bordet i selskapet og går inn med halv million dollar hver.

– Så du henter altså aksjonærer rett fra gaten?

– Jada, hehe.

It-selskapet Catenda optimaliserer samhandling i bygg- og anleggsprosjekter med visualisering av prosjektene i tredimensjonalt format (3D).

– Med dette produktet kan alt fra arkitekter, rørleggere, håndverkere, elektrikere se hvordan bygget de jobber med ser ut i en 3D-modell. Eksempelvis hva som skjuler seg bak en mur, og hvordan rør skal legges og hvor det elektriske anlegget er, sier Are Traasdahl.

Skapt av forskere

Catenda ble etablert i 2009 av en gjeng fra forskningsinstituttet Sintef. Selskapet har utviklet en programvare på en åpen plattform basert på 3D-modeller for bygg- og anleggsprosjekter.

Bygg- og anleggsnæringen er en bransje som er nesten helt analog og har ikke klart å heve produktiviteten på nesten ti år. Det er et enormt potensial i næringen når man ser hva datateknikk kan gjøre, sier Håvard Brekke Bell, medgründer og daglig leder i Catenda.

Han viser til standarden selskapet har vært med på å utvikle.

– Bare antall eposter reduseres med 90 prosent med bruk av programvaren under byggearbeidene.

Catenda har kunder i Norge og i utlandet som benytter seg av produktet.

– Vi har i dag 100 kunder og 20.000 brukere av programvaren vår. Produktet benyttes i mer enn 3000 prosjekter over hele verden i bygging av kirker, oppdrettsanlegg på land, skoler, boliger, fabrikker, tunneler og i jernbaneprosjekter, sier Bell.

Blant prestisjeoppdragene selskapet kan nevnes flyplassen Schiphol i Amsterdam, utbygging av toglinje i Paris og ved utvidelsen av Europas største fotballstadion Camp Nou i Barcelona.

Catendas programvare brukes under arbeidet av utvidelsen av Camp Nou, Europas største fotballstadion til FC Barcelona. Bildet fra kamprn mellom FC Barcelona og Real Madrid den 6. mai i 2018.
Catendas programvare brukes under arbeidet av utvidelsen av Camp Nou, Europas største fotballstadion til FC Barcelona. Bildet fra kamprn mellom FC Barcelona og Real Madrid den 6. mai i 2018. (Foto: PAU BARRENA/AFP/NTB Scanpix)

– Hele stadion skal fornyes uten at det skal forhindre at det spilles kamper på banen. Bygg skal rives og parkeringsplasser skal flyttes.

Så nå er du Barcelona-fan?

– Ja, jeg har gått fra å være Molde-fan til Barcelona-tilhenger, sier Bell.

En trønder i rommet tror ikke hva han hører.

– Et verre lag enn Molde finnes jo ikke, sier Traasdahl fra sidelinjen.

– Jeg har gått fra å være Molde-fan til Barcelona tilhenger, sier Håvard Brekke Bell, medgründer og daglig leder i Catenda og følger med på fotballkunst fra Barcelonas største stjerne, Lionel Messi.
– Jeg har gått fra å være Molde-fan til Barcelona tilhenger, sier Håvard Brekke Bell, medgründer og daglig leder i Catenda og følger med på fotballkunst fra Barcelonas største stjerne, Lionel Messi. (Foto: Albert Gea/Reuters/NTB Scanpix)

Blir støttespillere

Catenda får nå Spring Capital Polaris som økonomisk støttespiller. Sistnevnte selskap ble startet av seriegründer Are Traasdahl som har lagt inn 250 millioner i investeringsselskapet av det totale kapitalet på en halv milliard kroner. Traasdahl er mest kjent for å ha tjent rundt 1,5 milliarder kroner på å selge annonse- og teknologiselskapet Tapad til Telenor.

– Sammen med medinvestorer skal vi investere totalt 65 millioner kroner i Catenda. I første omgang går vi nå inn med 12 millioner kroner. I august neste år tilfører vi selskapet 18 millioner kroner, mens de resterende midlene gis i desember 2021, sier Traasdahl.

Catenda får flere kjente norske aktører inn på eiersiden gjennom Spring Capital Polaris. Blant eiere i investeringsselskapet er tidligere konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas, Meltwater-gründer Jørn Lyseggen, Kolonial.no-gründer Karl Alveng Munthe-Kaas og konsernsjef i Schibsted Kristin Skogen Lund.

– Av medinvestorer i Catenda blir også Ertvaag-familien gjennom Camar, Dyvi, Mamut-gründer Eilert Hanoa og Basefarm-gründer Grethe Viksaas samt Horisont Kapitalforvaltning, sier Traasdahl.

Fra før av er selskaper som Obos og Veidekke medeiere i Catenda.

– Vi kommer til å eie rundt 35 prosent av Catenda når investeringene er ferdiggjort, sier Traasdahl.

Også flyplassen i Amsterdam, Schiphol International Airport, benytter det norske it-selskapet ved utbyggingen av lufthavnen.
Også flyplassen i Amsterdam, Schiphol International Airport, benytter det norske it-selskapet ved utbyggingen av lufthavnen. (Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/NTB Scanpix)

Catenda er det tredje selskapet Spring Capital Polaris går inn.

Tidligere i høst etablerte Traasdahl it-selskapet Crisp sammen med sin teknologipartner Dag Liodden, som også var med å starte og utvikle Tapad.

Crisp er et dataprodukt som skal hjelpe alt fra bønder, matvareindustriprodusenter til dagligvarekjeder med å beregne etterspørselen etter produktene for å hindre overproduksjon.

«Kom ikke i kontakt»

Medgründeren i Catenda legger ikke skjul på at selskapet har prøvd å kapitalisere opp selskapet. Selv hadde han Traasdahl i kikkerten.

– Jeg prøvde å få kontakt med ham på nettverket Linkedln, men kom ikke i kontakt, sier Bell.

En dag fikk han en overraskende telefon.

– De ringte oss.

Catenda har siden etableringen for ti år siden økt omsetningen fra to millioner til 12 millioner kroner i fjor.

– De siste årene har vi doblet omsetningen. Vi klarer det nesten i år.

Men selskapet har ikke tjent en eneste krone.

– Vi pusher grensene. Skal man bli en global aktør kan man ikke være en håndfull ansatte.

– Men når skal dere tjene penger?

– Vi kan når som helst gå i pluss ved å skalere ned veksten, men vi må levere tallene og milepælene vi setter oss.

Traasdahl mener selskapet har store vekstmuligheter.

– Catenda bør om noen år omsette for 100 millioner dollar. Det betyr at det må ha mange store kunder på plass.

Pengene skal blant annet brukes til å opprette et datterselskap i New York. Bell tar med seg familien til storbyen i juni for å lede USA-kontoret.

– Så nå skal dere inn i skyskrapermarkedet?

– Ja, vi skal prøve å komme oss inn også der. Vår programvare fungere like godt på høyhus som i småhus, sier Bell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.