Da Gerald Cotten, grunnleggeren av den kanadiske kryptobørsen Quadriga, døde ved nyttår, fryktet kundene at deres 1,7 milliarder kroner var tapt for alltid.

Med 30 år gamle Cottens brå bortgang forsvant også passordene til børsen og hans krypterte datamaskin. Quadriga har vært under kreditorbeskyttelse siden januar og EY er blitt hyret for å gå igjennom børsens eiendeler.

EYs ferskeste rapport over undersøkelsene bør gi kundene enda større grunn til å frykte for at pengene er borte for alltid.

Svindel?

EY har gått igjennom seks såkalte «cold wallets» som var brukt av børsen til å lagre passord som gir tilgang til kryptovaluta. Slike kalde digitale lommebøker er gjerne fysiske enheter som ikke er koblet til nett. Det gjør dem nærmest umulige å hacke.

Problemet med lommebøkene som EY tittet inn i var at de var tomme, skriver Bloomberg. Og det har de vært siden april i fjor.

I løpet av helgen er det blitt spekulert heftig i sosiale medier om Gerald Cotten faktisk er død, eller om han står bak en storstilt svindel.

Mye skurrer

Cotten ble meldt død da han var i India for å åpne et barnehjem som han hadde finansiert med kryptovaluta. Quadriga var Canadas største kryptobørs med 363.000 registrerte brukere.

Men ikke alt ved børsen har virket troverdig.

Enken etter Cotten har sagt at hun ikke har funnet regnskaper for kryptobørsen. Styremedlemmene som har vært oppført på kryptobørsens hjemmeside sier de trakk seg for tre år siden.

Kort tid etter at Quadriga fikk kreditorbeskyttelse skal selskapet ifølge EY ved et uhell ha overført bitcoin verd 3,2 millioner kroner til en av de digitale lommebøkene som ingen har tilgang til – og som nå viser seg ikke å inneholde penger, ifølge Coindesk. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå har det virkelig tatt av for Tesla i Norge. Her ser du hvorfor det neppe vil gi seg med det første
00:50
Publisert: