Dagens Næringsliv arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk og alt som publiseres er kvalitetssikret av redaksjonen. Redaktøransvaret og presseetikken er plattform- og teknologinøytral.

Vår ambisjon er å bruke kunstig intelligens til å gjøre Dagens Næringsliv til en enda bedre avis gjennom å forbedre den journalistiske arbeidsflyten og å presentere journalistikken vår best mulig. For å lykkes må vi eksperimentere, evaluere og lære om ny teknologi.

Med bakgrunn i dette har Dagens Næringsliv utarbeidet disse retningslinjene for redaksjonell bruk av kunstig intelligens.

Generative språkmodeller (Eks. ChatGPT, Bard o.l)

 • DNs journalister kan bruke språkmodeller som verktøy, men teksten skal alltid bearbeides av et menneske og ettergåsgjennom ordinært kildearbeid.
  Eksempler på bruk er; korrekturlesing, oversettelse, transkribering, tittelforslag, oppsummering, idéutvikling og generering av metadata.
 • Vi publiserer ikke uredigert tekst skrevet av generativ kunstig intelligens. Unntaket er når selve språkmodellen er et relevant journalistisk poeng. Da presiseres hvilke KI-verktøy som er brukt og på hvilken måte.
 • Vi verner om kildevernet og deler ikke sensitivt materiale eller personopplysninger.

Bilde- og videogeneratorer (Eks. Midjourney, Dall-E)

 • DN verner om det journalistiske fotografiets troverdighet, og manipulerer ikke bilder med kunstig intelligens eller annen teknologi.
 • Vi publiserer ikke KI-genererte bilder, eller video, som kan forveksles med ekte fotografi.
  Unntaket er ved omtale av teknologien eller tilknyttede nyhetssaker/problemstillinger.
 • Vi kan bruke KI-genererte illustrasjoner. Dette skal alltid godkjennes av redaksjonell ledelse.
  Illustrasjonene skal merkes tydelig med kilde og relevant bakgrunnsinformasjon. De merkes for å unngå gjenbruk.
 • Rettigheter rundt KI-genererte bilder er fortsatt uavklart, og teknologien skal derfor brukes med varsomhet.

Annen bruk av kunstig intelligens

 • DN samarbeider med Amedia om utvikling av språkmodeller for nyheter skrevet på norsk. Dette brukes i dag til å anbefale relevante artikler i børstjenesten Investor, i vårt vinsøk og nederst i artikler.
 • Algoritmer medvirker til plassering av innhold i enkelte etasjer på DN.no. Det betyr at innholdet kan se forskjellig ut for forskjellige besøkende.
 • DNs automatiserte journalistikk (eks. boligroboten) er kvalitetssikret gjennom regelsett og artikkelmaler. Den publiseres derfor uten menneskelig godkjenning, og merkes som automatisk generert innhold.

Her kan du lese mer om hvordan DN Media Group AS behandler dine personopplysninger.

Journalistikk og kunstig intelligens

 • Journalistikken skal være kritisk og undersøkende. Dette gjelder også i møte med ny teknologi som generativ KI.
 • Tekst- og bildegeneratorer er nyttige verktøy for aktører som ønsker å spre falske nyheter og desinformasjon. Redaktørstyrte journalistiske medier er en viktig motvekt mot dette. Derfor er det essensielt å beholde den redaksjonelle integriteten og troverdigheten i møte med ny teknologi.

Retningslinjene oppdateres fortløpende etter hvert som teknologien utvikler seg.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.