Resesjonsfrykt og inflasjonsspøkelset har fått aksjemarkedet til å skjelve, og verst rammet av fallet er tek-selskapene.

Nå ser det heller ikke ut som de unoterte selskapene slipper helt unna uroen. For ifølge det USA-baserte analyseselskapet Pitchbook har det nemlig vært store forskjeller i verdivurderingene mellom det noterte og unoterte markedet, noe som analytiker Andrew Akers tror det «vil være vanskelig å ignorere lenger».

Det kan bety at perioden med de mest ville verdsettelsene av oppstartsselskaper kan være over.

Siri Kalvig er leder av det statlige klimainvesteringsfondet Nysnø som investerer i unoterte selskaper. Også hun merker seg det usikre makrobildet, særlig preget av krigen i Ukraina:

– Den kortsiktige effekten er at det kan bli vanskeligere. Men det er viktig å kunne ha både korte og lange briller på seg. For mer langsiktig understreker dagens situasjon det enorme behovet for grønne verdikjeder, sier Kalvig til DN.

Tek-aksjene raser på børs

I USA har den teknologitunge indeksen Nasdaq entret det som kalles «bear market», definert som et fall på over 20 prosent fra en nylig topp.

Og til tross for at energitunge Oslo Børs har klart seg tålig bra gjennom uroen, har det blåst kraftig på den teknologirettede lillebroren Euronext Growth. Teknologiselskapene Link Mobility, Airthings, Huddly og Pexip er blant selskapene som har fått børsverdien halvert på bare noen måneder.

– Vi merket at det var veldig attraktivt med børsnotering en periode. Det er en kapitalkilde som har passet og passer mange, samtidig var det nok en del av dem som gikk på børs som ikke var helt modne, mener Kalvig.

De kraftige tek-fallene står i sterk kontrast til stemningen som preget teknologiselskapene under pandemien. Da fløy flere av tek-aksjene himmelhøyt, og samtidig skyllet det en kapitalflom over norske, unoterte oppstartsselskaper.

– Det tar som regel noe tid før svingninger i det noterte markedet treffer det unoterte. Likevel ser vi tendenser til større prissensitivitet også i det unoterte markedet, mener Kalvig.

Ifølge Norsk Venturekapitalforening skal det ha blitt investert så mye som 67,7 milliarder kroner i norske selskaper i 2021. Dette er den høyeste summen foreningen har registrert noen gang, og det resulterte i rekordhøye verdsettelser, særlig for norske tek- og kryptoselskaper.

DN skrev nylig at kryptoselskapet Presail hentet 14 millioner kroner etter fire måneder. Et annet kryptoselskap, Dune Analytics, klarte å få enhjørningsstatus – altså en verdi på en milliard dollar – bare 3,5 år etter oppstarten.

Remarkable-gründer Magnus Wanberg er blant dem som har vært kritiske til de hysteriske verdsettelsene som har preget tek-bransjen.

– Det er ikke rasjonelt, sa han til DN i januar.

– Tunge overskrifter

Den store interessen for tidligfaseselskaper har gjort at det er etablert flere nye venturefond.

Tom Even Mortensen forvalter risikokapital for det nystartede venturefondet Sandwater, og tror ikke gründerselskapene blir uberørte av markedsuroen.

– Det kan bli mange tunge overskrifter. Gründerne vil også bli påvirket av den bølgen. Investorer er mer forsiktige. Det blir mindre hype, men underliggende vekst vil fortsette, sier Mortensen.

Business Insider: SpaceX betalte to millioner kroner til kvinne etter anklager om Elon Musk-blotting

Han legger ikke skjul på at mange selskaper har fått svært høye multipler uten å bevise mer enn store forventninger om høy vekst.

– Multiplene er på vei ned. Gode selskaper vil likevel få finansiering, mens de mindre gode rammes, sier Mortensen.

Tom Even Mortensen jobber i det nystartede venturefondet Sandwater.
Tom Even Mortensen jobber i det nystartede venturefondet Sandwater. (Foto: Sandwater)

En multippel er et nøkkeltall som skal hjelpe deg med å finne ut om en aksje er billig eller dyr. Det finnes mange forskjellige nøkkeltall å regne på. Det vanligste er p/e (price to earnings), som er aksjekurs delt på resultat per aksje.

Selv om verdivurderingene kanskje er på vei ned, minner Mortensen om at prisingen fortsatt er på historisk høye nivåer.

Tøffere å hente kapital

Han tror ikke at investorene nå vil skygge unna tek-selskapene.

Flere investorgrupper har fått øynene opp for vekstselskaper, og dette kan ha bidratt til å drive opp verdsettelsene. På sidelinjen sitter det flere nye fond, suksessgründere som reinvesterer, familieselskaper og store selskaper som etablerer egne venturefond.

– Det kan bli vanskeligere å hente kapital for mange, men mange investorer og fond har mye kapital tilgjengelig, sier Mortensen.

Samtidig meldte den amerikanske oppstartsakseleratoren Y Combinator nylig at «de noterte tek-aksjenes dårlige prestasjoner i stor grad påvirker venture-investeringer», og advarte samtidig om at det kan bli tøffere for venturefondene å hente penger fremover.

Og i en rapport fra første kvartal i år konkluderer CBinsights med at venturemarkedet kjøles ned etter et «glovarmt» 2021.

Sandwater forvalter 650 millioner, men sikter mot en milliard kroner med kapital fra norske og internasjonale investorer.

– I Norge har vi et fantastisk utgangspunkt med en sterk talentbase. Vi har vært gode på tek historisk, og vi har gode forutsetninger for å være med på det grønne skiftet og på helseteknologi, sier Mortensen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.