Hverken lagringstjenesten Dropbox eller betalingstjenesten Vipps var først ute i sine markeder, men først og best avgjør ikke hvem som vinner med nye typer nettjenester, mener gründerne bak Coupler.
– Det er de som får veldig mange kunder først som vinner. Det er «winner takes it all», sier Sigurd Vik.
Vik har bakgrunn fra reklamebransjen, mens hans partner Sigurd Gran har bakgrunn som gründer. Nå danner de noe de mener er en nyhet i Norden – et byrå spesialisert på å fange inn kunder for gründere og ta markedsposisjoner før konkurrentene. Alt ved hjelp av roboter.
– Det er en egen kunst, sier Gran.
– Og dere har verktøyene for å få det til?
– Vi har ikke funnet opp noe som helst, vi har bare observert hva de som blir store gjør, sier han.
Bli hekta
Så hva er trikset? Gran og Vik mener det er ganske enkelt for gründere å nå ut til mulige brukere og tilby dem en gratis prøve, gjerne 30 dagers bruk.
– 30 dager etter du har meldt deg på får du en epost om at prøveperioden har gått ut og du må betale for å fortsette. Hva gjør du da? Det er krukset, sier Vik.
Han mener det som avgjør om folk betaler er om de har begynt å bruke programmet, legge inn egne data og gjøre det til en del av hverdagen. Man må oppleve at livet er blitt enklere og bli hekta.
Å håndtere dette for et selskap som vokser raskt globalt kreves det roboter, mener Vik, og det er dette selskapet skal levere.
Robotene skal blant annet følge med på hvordan folk bruker tjenesten, og gjerne mase litt og sende noen tips hvis noen ikke har vært inne på noen dager etter registrering. De skal også lære opp brukerne slik at de ikke gir opp.
– Du må lære opp brukerne til å ha suksess, og når de har skjønt det må det være triggere som gjør at de kommer inn igjen og igjen. Det er en kombinasjon av psykologi og automasjon, og det må bygges inn i tjenesten, sier Vik.
Roboter
Å fange inn prøvebrukene og gjøre dem til betalende kunder er helt sentralt, bekrefter Alf Inge Wang, professor i videospillteknologi ved NTNU, og en av dem som startet Kahoot, som har hatt enorm internasjonal vekst. Men Wang tror mange gründere ikke vil ha penger til en slik tjeneste, og mener at enkle produkter bør ha så god og selvforklarende design at opplæring ikke trengs. For mer kompliserte produkter ser han større behov for opplæring.
– Å lede kundene i riktig retning og hjelpe dem på vei er ekstremt viktig og viktigere jo mer komplisert produkter er, sier han.
Vik mener tid er det sentrale.
– For en start-up som har fått finansiering er ikke problemet å prøve å spare mest mulig for å vokse sakte, det er å sette pengene i arbeid raskest mulig så ikke en annen start-up kommer først og tar markedet.
Han viser til norske Timely, som skal gjøre det enkelt å loggføre arbeidstimer.
– Det er helt åpenbart at en slik tjeneste trengs, og like åpenbart derfor at de ikke er de eneste som jobber med å få en slik tjeneste ut i markedet. Om de ikke er blitt størst innen tre år er det noen andre som har tatt markedet, sier han.
Leiehær av roboter
Vik og Gran mener ikke de sitter på unik kompetanse som gründerne ikke kan tilegne seg selv.
– Det nye er at vi gjør dette tilgjengelig som en outsorcingstjeneste. For dem som ikke har råd eller tid til å vente på å få ansatt folk som kan det, sier Gran.
De utvikler heller ikke egne roboter, men skal finne rett robot for jobben og sy den inn i gründernes tjenester.
– Man må ikke lage teknologi som allerede er til salgs på markedet. Det finnes en hær av roboter der ute, og de skal vi leie inn, sier Vik.
Han forklarer at en viktig del av arbeidet er å prøve ut og måle resultatene av ulike måter å bruke teknologien på, for å finne det som fungerer i hvert tilfelle. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.