I inngangspartiet til Akers hovedkontor på Fornebu er det ryddet plass til et gründerhjørne. Gjennom glassdøren til det nye Aker-selskapet Runway Fornebu var det i dagene før jul et lite rush av gründere og teknologer.

Tor Bækkelund ble håndplukket av Aker-eier Kjell Inge Røkke til å bygge Runway Fornebu. 57-åringen har bygget fire tidligfasefond i Startuplab.

Oppdraget var å bygge en ny yngleplass for gründere og industrirettet teknologi. Med oppdraget fulgte 300 millioner kroner til å investere og 100 millioner til å bygge organisasjon og struktur.

Nå jaktes det på et nytt Cognite, Akers it-selskap som oppnådde enhjørningsstatus i 2021 på innsamling av industrielle data.

Bækkelund tror tidligfaseinvesteringene vil gi bedre avkastning enn børsen.

– Det generelle avkastningskravet i Aker er på 12 prosent. Det skal vi klare. Vi skal få tilbake tre ganger den investerte kapitalen i løpet av ti år, sier han.

Perfekt timing

Sett utenfra ble tidligfasesatsingen timet til verste tenkelige tidspunkt, med stupende verdsettelser, inntørket kapitalmarked og PE-fond som må forkaste sin planlagte exitstrategi.

– Timingen var perfekt. Det er nå de gode selskapene skapes, sier Bækkelund.

Han tror det åpner seg mange kjøpsmuligheter når andre typer investorer skygger banen.

– For dem som fortsatt har kraft, finnes det ikke bedre tidspunkt enn i nedgangstider. Erfaringsmessig er det nå bedrifter lar folk gå, og det er i slike faser at de mest suksessfulle bedriftene er blitt startet.

40 arbeidsplasser er så langt ryddet for gründere og teknologer i Aker-kvartalet. Snart skal antallet tredobles når Akers nye Tech House står klart.
40 arbeidsplasser er så langt ryddet for gründere og teknologer i Aker-kvartalet. Snart skal antallet tredobles når Akers nye Tech House står klart. (Foto: Gunnar Lier)

Etter en flere år lang gullperiode for vekstselskaper, har børsnedturen for alvor slått inn også for tidligfaseselskapene.

– Prisingen har vært horribel, spesielt på Saas-selskaper (software as a service, red.anm.). Verdsettelsene har ligget på 10–15 ganger inntektene, men har på det mest ekstreme vært oppe i femtigangeren. For tidligfaseselskaper generelt er fallet nå på rundt 30 prosent, siden dette markedet henger litt etter mer likvide aksjer, sier Bækkelund.

Aker-systemet har heller ikke sluppet unna børsnedturen. Spesielt fornybarselskapene er hardt rammet.

Det Røkke-dominerte konsernet har det siste året gått tungt inn i kapitalforvaltning. Etter at forsøket på å kjøpe meglerhuset Astrup Fearnley falt, blir det i stedet bygget et miljø i egen regi.

Tidligere i år ble Yngve Slyngstad hentet inn til Aker-selskapet Industrial Capital Partners for å bygge opp et nytt forvaltningsmiljø bestående av flere fond, deriblant i Atoma Capital. Bækkelund tror tidligfasesatsingen lever bra side om side med Atoma.

Røkke satte kursen

Bækkelund ble oppringt av et hemmelig nummer i mars i fjor. Kjell Inge Røkke var på tråden. Spørsmålet var om han ville være med på skiftet som preger norsk industri.

Tor Bækkelund har i en årrekke vært sentral i Startuplab før han ble hentet inn for å bygge Aker og Kjell Inge Røkkes satsing på tidligfaseselskaper.
Tor Bækkelund har i en årrekke vært sentral i Startuplab før han ble hentet inn for å bygge Aker og Kjell Inge Røkkes satsing på tidligfaseselskaper. (Foto: Gunnar Lier)

I de siste 14 måneder har han jobbet med å utvikle en modell hvor Runway Fornebu både bygger en Tech Hub i Aker-kvartalet og går inn med kapital i gründerselskaper.

Røkke var selv engasjert i å utforme forretningsplanen.

– Kjell Inge sier at vi skal bygge et nytt økosystem der bruk av industriell data er driveren. Det produseres enorme datamengder der bare ti prosent utnyttes, sier Tor Bækkelund som i likhet med Røkke er fra Molde-området.

– Det var ikke fordi du var fra Molde at du fikk jobben?

– Kjell Inge er eldre enn meg, så han var for lengst ute på fiskebåt da jeg gikk på gymnaset.

Plukker selskaper

Bækkelund har et team på åtte personer som jobber med å jakte og utvikle morgendagens selskaper.

– Dette skal være mer enn bare et sted å sitte. Her får gründerne tilgang på kompetansen i Aker. I tillegg skal det være et landingssted for interne prosjekter i Aker, sier Thea Wiig, leder for den nye Tech Hub-en.

600 selskaper har registrert seg i basen til Runway Fornebu, men de mest lovende selskapene er ikke nødvendigvis de mest pågående. Et fåtall av selskapene får tilbud om kontorplass som ledd i kartleggingsprosessen.

– Det handler om å plukke opp selskapene så tidlig som mulig og bli kjent med teamet, sier Peder Hjermann, investeringsleder i Runway Fornebu.

Har gått inn i syv selskaper

Så langt har Runway Fornebu investert i syv selskaper. Blant selskapene Aker har gått inn i er:

  • Celsia: Har laget et system for bærekraftsrapportering som kan brukes av selskapene selv og investorer i kapitalmarkedet.

– Det er kommet nye krav til rapportering, og vi standardiserer måte å gjøre det på som i et regnskapsverktøy. Så langt har mange selskaper valgt ut hva de ser best ut på, sier Celsia-medgründer Petter Reistad.

  • TP Accurate: Har utviklet et spesialverktøy for såkalt «transfer pricing» som er en måte å verdsette transaksjoner mellom selskaper under samme eierskap.

– Mange selskaper ønsker å opptre riktig, men det er alltid en risiko for å få straffeskatt på denne typen transaksjoner, sier gründer Michael Vorndran.

  • Shapemaker: Sivilingeniørene har utviklet programvare for telekomsektoren som automatiserer innhenting og analyse av data som topografi, terreng, vind og is for konstruksjon av mobilmaster. På sikt skal systemet utvides til løsninger for vindenergi og strømnettet.

– Programvaren optimaliserer driften av mobilmaster og tårn. Dette er en bransje i endring hvor nye eiere kommer inn og vi bidrar til reduserte kostnader, sier gründer Balázs Kisfali.

Nytt tek-hierarki

Aker er allerede tungt involvert i teknologiutvikling innen hydrogen, karbonfangst og vindparker som gründerne kan flyte på.

På den tidligere rullebanen på Fornebu, blir selskapet Runway Fornebu bygget som Akers nye yngleplass for gründere og industriell teknologi. Fra venstre, Peder Hjermann, Thea Wiig, Sagar Chandna og Tor Bækkelund.
På den tidligere rullebanen på Fornebu, blir selskapet Runway Fornebu bygget som Akers nye yngleplass for gründere og industriell teknologi. Fra venstre, Peder Hjermann, Thea Wiig, Sagar Chandna og Tor Bækkelund. (Foto: Gunnar Lier)

– Vi skal endre hvordan industrien jobber. Fortsatt er det mange manuelle og gjentagende prosesser som kan erstattes med maskinlæring, sier Runway Fornebus teknologidirektør og partner Sagar Chandna, som har bakgrunn fra Opera Software og Katapult.

– Vi har tilgang til Aker-systemet, som også kan være en første krevende kunde slik Aker BP var for Cognite. For en start-up kan det være avgjørende, sier Bækkelund.

Så langt er det 40 arbeidsplasser hos Runway Fornebu, men når Akers nye Tech House står ferdig skal det utvides betraktelig.

– Antallet plasser skal tredobles, sier Thea Wiig.

Cognite har kapret toppetasjen i nybygget, og så gjenstår det å se om noen av de nye selskapene kan utkonkurrere enhjørningen fra toppen av Akers tek-hierarki.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.