Raj Rajaratnam etablerte i 1997 Galleon Group, en hedgefondselskap som forvalter over syv milliarder dollar for sine kunder. Nå er han siktet for flere tilfeller av innsidehandel sammen med fem andre, skriver The Wall Street Journal fredag ettermiddag.

Siktelsen lyder på at Rajaratnam og de andre har deltatt i en innsidehandel som genererte mer enn 20 millioner dollar i gevinst, i følge påtalemyndigheten i New York. Rajaratnam, som opprinnelig er fra Sri Lanka, forvalter fondet Galleon Technology fund.

Teknologitopper
I følge Bloomberg.com skal etterforskerne ha brukt telefonavlytting av milliardærens telefon for å rulle opp innsideaffæren. Saken involverer en rekke andre topper i amerikansk næringsliv. Rajiv Goel, direktør for stategiske investeringer i Intels investeringsarm er blant de siktede. Det samme er Anil Kumar, direktør i konsultenselskapet McKinsey & Co.

Danielle Chiesi og Mark Kurland i New Castle Partners er også siktet. New Castle Partners var tidligere hedgefonddelen av Bear Sterns Asset Management. Den siste siktede er Robert Moffat, som er i toppledelsen hos IBM.

Tatt opp på bånd
De seks skal ha brukt innsideinformasjon til å handle aksjer i Google, Polycom, Hilton Hotels og Advanced Micro Devices i følge rettspapirer. Påtalemyndigheten skal ha etterforsket saken siden november 2007 da en ikke-navngitt person skal har begynte å gi informasjon til FBI. Denne personen, som skal ha erkjent og samarbeider med myndighetene, fortalte at personen siden hadde handlet på innsideinformasjon og tipset Rajaratnam siden 2006.

Personen hadde søkt jobb hos Galleon i 2005 og hjalp myndighetene med å ta opp fire telefonsamtaler med grunnleggeren av hedgefondet. I mars 2008 fikk myndighetene i tillegg tillatelse til å avlytte Rajaratnams mobiltelefon, fremkommer det av rettspapirer.

I følge tv-kanalen CNBC hadde Rajaratnam mistanke om at han var under etterforskning. Han skal ha mistenkt at en kollega bar opptaksutstyr ved minst en anledning. Tv-kanalen rapporterer også at Rajaratnam, som ha vært den mest sentrale personen i de påståtte innsidenettverket, egentlig var på vei til England i dag.

Steinrik
Tamilen Rajaratnam flyttet opprinnelig fra Sri Lanka til England for å studere til ingeniør etter å ha fullført videregående skole i hjemlandet. I 1981 flyttet han til USA og tok en MBA på University of Pennsylvanias Wharton School to år senere, skriver Wikipedia.

I følge bladet Forbes er han den 262. rikeste personen i USA med en formue på 1,3 milliarder dollar. Det gjør han til den rikeste personen som er født på Sri Lanka og den 559. rikeste personen i verden.

På veien til å etablere Galleon jobbet Rajaratnam som analytiker hos det relativt lille finanshuset Needham & Co hvor han dekket eletronikkaksjer. I 1991 ble han forfremmet til toppsjef før han seks år senere lanserte hedgefond-babyen Galleon. Galleon Group har så langt i år slått avkastning på Nasdaq med 33 prosent.

I dag ble altså grunnleggeren og forvalteren arrestert og siktet for fire tilfeller av bedrageri og åtte tilfeller av innsidehandel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.