Det statlige russiske nyhetsbyrået Ria skriver at det er 61 personer om bord i fartøyet, som skal ha blitt tatt i arrest i havnen i Skagen mandag. Nyheten ble først publisert på Facebook av den russiske ambassaden i Danmark torsdag ettermiddag.

Fartøyet går under navnet «Akademik Ioffe» og driver ifølge den russiske ambassaden forskning for det statlige russiske Sjirsjov-instituttet for oseanologi, Russlands største forskningssenter på havforskningsfeltet.

Danske myndigheter skal med en rettslig kjennelse fra en dansk domstol ha tatt beslag i skipets dokumenter, ifølge den russiske ambassadens Facebook-side.

Danmarks utenriksdepartement sier til nyhetsbyrået Ritzau torsdag kveld at det kjenner til saken, og at det er kontakt med den russiske ambassaden om skipet, som hadde stanset i Skagen.

Danske TV 2 Nord melder at det skal ha vært politi og advokater om bord på skipet "Akademik Ioffe" de siste dagene. DN har ikke lykkes i å få ytterligere opplysninger om saken fra Rigspolitiet i Danmark.

En attaché ved ambassaden sier til nyhetsbyrået Tass, at begjæringen om arrest kommer fra et kanadisk selskap ved navn One Ocean Expeditions. Selskapet skal i 2019 ha begynt å chartre skipet til passasjerreiser.

Men skipet skal "plutselig og uventet" ha blitt trukket tilbake fra passasjerbruk i 2019 av det statlige eierne for isteden å brukes til forskningsformål, noe One Ocean Expeditions ser på som kontraktsbrudd, melder Reuters.

«Akademisk Lazarev»

I en dokumentar i DN for to uker siden slo Næringslivets sikkerhetsråd alarm om russisk kartlegging av kritisk norsk infrastruktur.

DN skrev forrige måned om det russiske forskningsskipet «Akademik Lazarev», som mistenkes for å drive spionasje langs norskekysten. Nå har danske myndigheter tatt arrest i et annet russisk forskningsskip.
DN skrev forrige måned om det russiske forskningsskipet «Akademik Lazarev», som mistenkes for å drive spionasje langs norskekysten. Nå har danske myndigheter tatt arrest i et annet russisk forskningsskip. (Foto: Wikimedia Commons)

Sikkerhetsrådet har blant annet fulgt det russiske forskningsskipet «Akademik Lazarev»s bevegelser og mener fartøyet har kartlagt kritisk norsk infrastruktur som kabler og oljeledninger. Sikkerhetsrådet har i tillegg fått flere bekymringsmeldinger fra aktører i olje- og gassbransjen om hendelser og uønskede skip som dukker opp nær sensitive operasjoner.

– Det begynte i fjor høst, fra et av våre medlemmer, et oljeteknologiselskap, fikk vi en del bekymringsmeldinger knyttet til det de mistenkte var fremmed etterretningsvirksomhet mot sine operasjoner. Et oljeserviceselskap som driver med vedlikehold av undervannsinfrastruktur på vegne av mange operatørselskaper, sa Odin Johannessen, direktør i Næringslivets Sikkerhetsråd.

– Jeg vil kalle dem spionskip, sa forsker og lærer Ståle Ulriksen på Forsvarets høgskole/Sjøkrigsskolen til DN i forrige uke.

Reuters skriver at danske myndigheter skal ha gått til aksjon basert på informasjon de mottok fra en tredjepart om skipets aktiviteter.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Agency, som siteres av Reuters, skal det ha vært 61 personer om bord.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.