Barnehagebarna i Storøya barnehage på Fornebu flokker seg rundt den førerløse vognen på plassen. Innretningen skanner omgivelsene og er i første omgang programmert til å gå mellom faste stasjoner.
Nå har flere næringer begynt å se på hvordan førerløse kjøretøy kan gi en ny tidsregning på transport. Kolonial.no, som er en av de store selskapene som driver dagligvarehandel på nett, jakter nå på partnere som skal bidra til å kjøre dagligvarene hjem til døren uten sjåfør.
– Vi håper å få tilgang til denne typen kjøretøy innen ett år, sier operasjonssjef Jon Kåre Stene i Kolonial.
Det brukes ord som paradigmeskifte og revolusjon om teknologien som fortsatt er under uttesting.
Basert på erfaringer i USA tror Stene det er mulig å få ned transportkostnadene med 75 prosent.
Kappløp om teknologi
Flere leverandører har allerede utviklet førerløse vogner på veien. Easymile fra franske Ligier er en av testversjonene som er på veien.
– Vi har ikke forpliktet oss til leverandører. Når vi ser utviklingen vil vi spille ball med industrien, sier Stene.
Først fra 2020 tror han vi får se vognene på veiene i stor skala. Selv om det gjenstår mye testing, tror han at selskaper som tar i bruk teknologien får et kjempeforsprang.
– Dette er et stort løp og ikke noe Kolonial kan gjøre alene. Vi ønsker å gå i bresjen, men for å lykkes er vi avhengig av et samarbeid. Dette er en revolusjon.
Både på Fornebu og Kongsberg foreligger det planer om å benytte kjøretøyene til persontransport.
Nå er det kappløp om å utvikle den beste teknologien. Selskapet Semcon Devotek, med avdeling på Kongsberg, samarbeider med flere bilprodusenter.
– Utviklingen går mye fortere enn vi kan tenke oss, sier Baard Røsvik som er leder for forretningsutvikling i Semcon Devotek.
Brøytebiler først ute
Autonome selvkjørende brøytebiler i lukkede miljø på flyplasser ser ut til å bli den store testpiloten. Semcon har nemlig allerede inngått avtale til en verdi på rundt 25 millioner kroner med Avinor og Gjøvik-selskapet Øveraasen som har spesialisert seg på brøyteutstyr.
– Utfordringen er å få software og hardware til å snakke sammen, sier Røsvik.
Han tror ikke førerløst tidsskifte er mulig uten et tverrfaglig samarbeid.
Fra vognen på Fornebu lyder et bjellesignal før den settes i fart ut fra parkeringsplassen ved barnehagen.
– Boksen på taket skanner alle punktene som er i bevegelse. Den klarer å beregne millioner av posisjoner og vet når den skal stoppe, sier Røsvik.
Så gjenstår det å se om slike vogner blir fremtidens dagligvarebutikker.
Lovendring før sommeren
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) håper førerløse kjøretøy vil føre til mindre trafikk på veiene.
– Jeg synes dette er vanvittig spennende. Hvis man ser på kostnader, teknologi, rekkevidde og kvalitet, så begynner førerløse biler å falle på plass, sier han.
Han forventer at bilprodusenter som BMW og Daimler vil komme med førerløse biler innen 2020.
– For to år siden var det ingen som trodde dette var fremtiden, nå er det strategien.
Lovverket må endres før trafikkbildet eventuelt blir overtatt av førerløse biler.
– Dette må vi teste ut, og jeg vil sørge for at lovverket blir slik at man ikke må søke for å kjøre hver meter. Jeg regner med at saken vil komme opp for Stortinget før sommeren, sier Solvik-Olsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.