Samsung Electronics blir sett på som selve kronjuvelen i Samsung-konsernet – og i Sør-Korea. Samsung står for over en fjerdedel av den sørkoreanske eksporten.

Selskapet har knust konkurrenter fra hele verden de siste 20 årene – fra Sony og Sharp innenfor elektronikk, til Nokia og Motorola, som kontrollerte mobilmarkedet.

Samsung med rabatt

Høstens skandale rundt smarttelefonflaggskipet Galaxy Note 7, hvor modeller eksploderte, har gitt Samsung bulker. Internasjonale aksjonærer har lagt press på styret og ledelsen i selskapet om å vise handlekraft.

Det amerikanske hedgefondet Elliott Management foreslår å splitte Samsung Electronics i to. Det ønsker at det skal etableres et holdingselskap og et driftsselskap. Det foreslås også å dele ut 220 milliarder kroner som et ekstraordinært utbytte.

Elliott Management har etablert et eget nettsted hvor det har lagt ut et åpent brev til styret og andre aksjonærer. På Sevalueproposals.com argumenterer det for at Samsung Electronics verdsettes for lavt.

«Til tross for at dette er et imponerende internasjonalt selskap, handles Samsung Electronics' ordinære aksjer med en rabatt på mellom 30 og 70 prosent mot sammenlignbare selskaper», skriver Elliott Management.

Det foreslår at 75 prosent av den frie kontantstrømmen skal utbetales til aksjonærene. Samsung Electronics hadde en børsverdi på 262.810 milliarder won (1910 milliarder kroner) på mandag. Elliott Management kontrollerer 0,62 prosent av aksjene.

Komplisert arveoppgjør

Patriark Lee Kun-hee har vært innlagt på sykehus i over to år. Sønnen vil formelt overta som visestyreformann tirsdag og må samtidig forberede arveoppgjøret og beholde kontrollen. Han har også søsken og andre familiemedlemmer å ta hensyn til.

Elliott Management oppfordrer Jay Y. Lee om å være åpen for forslaget.

«Tiden er kommet for å frem reelle aksjonærverdier, vise eierstyring, selskapsledelse og økt innsyn. Dette tror vi vil hjelpe Samsung Electronics til å oppnå en verdi som gjenspeiler den førsteklasses forretningsporteføljen», sier en talsmann for Blake Capital og Botter Capital, som er Samsung-aksjonærer, og en del av Elliott Management.

Endringer i eierstrukturen

Styret i Samsung Electronics skal vurdere forslaget på et styremøte på tirsdag, ifølge næringslivsavisen Seoul Economic Daily. Samsung ønsker ikke å kommentere forslaget om å splitte selskapet, eller agendaen for styremøtet, men lovte å holde en analytikerkonferanse på tirsdag.

«Selv om Samsung Electronics ikke kommenterer detaljer som tidspunktet for en mulig splittelse, kan vi forvente at de vil si de vil gjennomføre endringer i eierstrukturen på en fornuftig måte», skriver investeringsselskapet Hi Investments i en rapport mandag.

Det amerikanske hedgefondet forsøkte å blokkere en fusjon mellom to Samsung-selskaper i fjor. Dette utløste kritikk mot Lee-familien, som kontrollerer Samsung-gruppen, via et intrikat krysseierskap av selskaper som er ulovlig i de fleste land.

Elliott Management ønsker en børsnotering ved New York-børsen for det foreslåtte driftsselskapet som skal skilles ut.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gasellevinner i Troms: – Det sosiale er nøkkelen
Gasellevinner Tore Pedersen gir de ansatte mye av æren for at bedriften går så bra. Vi gir dem ansvar og de tar det, sier han.
02:20
Publisert: