Flate tv-er har kommet i ulike varianter. Først kom plasma-tv, deretter LCD. Så kom LED-tv som i praksis er en LCD-tv hvor bildepanelet blir lyst opp av led-dioder. Deretter kom OLED-teknologien som ikke trenger noen bakbelysning. I tillegg bør du vite forskjellen på HD Ready, HD, 4K, UHD, SUHD og passiv og aktiv stereoskopisk 3D. 

Fra i dag bør du også vite hva QLED er, mener Samsung.

Under CES-messen i Las Vegas onsdag viste produsenten for første gang frem sin nye tv-teknologi, kalt QLED.

Kortversjonen er at QLED kombinerer de beste egenskapene fra OLED og kvanteprikker (se faktaboks) for å gi de aller beste tv-bildene det er mulig å lage med dagens teknologi.

Den litt lengre forklaringen er  at QLED er i likhet med OLED en teknologi som ikke krever bakbelysning. Materialet i bildepanelet lyser selv, noe som gir enda høyere lysstyrke, bredere fargespektrum, mer presise farger og høyere kontraster. QLED viser også sort bedre enn tv-er med baklys.

Selv om det kan høres slik ut er ikke QLED en OLED-tv med kvanteprikker, men en helt ny type bildepanel. Det er snakk om en annen type kvanteprikker som lyser selv, laget av et forskjellig materiale fra dagens kvanteprikker.

På papiret vil QLED-teknologien kombinere det beste fra kvanteprikker og OLED. Kvanteprikker byr på lysstyrke og flere, skarpere farger, mens OLED gir bedre sortnivå og klarhet. Årets QLED-tver har inntil dobbelt så høy lysstyrke som fjorårets toppmodeller fra Samsung.

QLED-modeller

Samsung Q8C 75-tommer QLED tv fotografert på CES 2017.
Samsung Q8C 75-tommer QLED tv fotografert på CES 2017. (Foto: NTB Scanpix/Getty Images/ALEX WONG)

Samsung lanserte denne uken tre modellserier med QLED-teknologi: Q7, Q8 og Q9, men det er bare en 75 tommer stor Q8C som blir vist frem. Størrelser og prising er ikke offentliggjort ennå.

I tillegg til bildeegenskapene har QLED-modellene også bredere innsynsvinkel uten kvalitetstap. Siden QLED-tv-ene er så tynne ligger all annen elektronikk i en egen boks som kobles til tv-en med en gjennomsiktig optisk kabel som en mindre synlig enn en lampeledning. En ny flat veggbrakett lar tv-en monteres tett inntil veggen. 

Se alle nyheter fra CES 2017 her.

Les alle artikler fra DN Tekno her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Med denne teknologien håper Samsung å lage tv-ene mer best fargegjengivelse
Samsung sater på kvantepiksler.
01:26
Publisert: