- Enkelte mente at Galaxy Note 7 kunne bli den beste smart-telefonen noensinne, men nå er det fare for at den kan bli den verste, sier analytiker Lee Seung-woo til Reuters.

Batteriskandalen knyttet til smart-telefonen Galaxy Note 7 har allerede barbert bort verdier tilsvarende nær 120 milliarder kroner av elektronikkprodusenten Samsung.

I natt falt opplevde aksjen sitt kraftigste dagsfall på fire år etter at selskapet varslet frivillig tilbakekalling av i omlag 2,5 millioner solgte enheter. Samtidig har Samsung lovet lånetelefoner til samtlige rammede mens mobilen er inne til reparasjon.

- Må reagere raskt

Det er imidlertid ikke de umiddelbare kostnadene som skremmer. Galaxy Note 7 kom på markedet kun uker før erkekonkurrenten Apples lansering av sin seneste modell, Iphone 7, og snart, Iphone 7+. Det var ikke tilfeldig.

Nå truer imidlertid batteriskandalen med å legge veien åpen for både Apple og kinesiske Huawei, som for lengst har uttalt å ville knuse sin sør-koreanske kollega.

- Samsungs problemer, som er betydelige på dette tidspunktet, er en positiv utvikling for Apple og dets konkurransesituasjon vis-a-vis Samsung, sier analytiker John Butler i Bloomberg Intelligence til Bloomberg News.

- Kjøpsmulighet

Porteføljeforvalter Leif Anders Frønningen i Holbergfondene, en av de norske investorene i Samsung, mister likevel ikke nattesøvnen.

Leif Anders Frønningen, Holbergfondene. Foto:
Leif Anders Frønningen, Holbergfondene. Foto: (Foto: Ida von Hanno Bast)

Samsung leverte et driftsresultat på 24 milliarder dollar ifjor, som ventes øke til 27 milliarder dollar i år, påpeker han. Samtidig utgjør mobilvirksomheten rundt 40 prosent.

- Selv tilbakekallingen er håndterbar, og tar man hardt i estimeres kostnadene til én milliard dollar. Det dreier seg mer om hvordan det vil påvirke salget fremover, sier Frønningen til Dagens Næringsliv.

Mens 2,5 millioner mobiltelefoner er tilbakekalt, selger Samsung rundt 400 millioner enheter årlig. På den annen side ligger de store marginene i toppmodellene, som Galaxy Note 7, påpeker forvalteren. Han tror salgsstansen vil være midlertidig, og at aksjekursen vil komme tilbake.

- Alt annet like så er dette en kjøpsmulighet, sier Frønningen.

- Tapte muligheter

Analytiker CW Chung i det japanske meglerhuset Nomura har kuttet forventningen til Samsungs driftsresultat i tredje kvartal med 22,5 prosent.

Han mener problemet vokser med de ulike myndighetenes advarsler, og at tilliten til Samsung er under hardt press etterhvert som problemene fortsetter selv etter tilbakekallingen.

- Konsekvensene virker større enn ventet ettersom Samsung ikke bare må forholde seg til de direkte kostnadene ved tilbakekalling, men også kostnadene knytte til tapte muligheter, sier Chung til Financial Times.

Frykter smitte

Det fryktes også at skandalen vil smitte over på flaggskipet Galaxy 7, som kom på markedet i mars.

- Selv om Samsung setter inn nye batterier i Note 7, kommer den ikke til å selge like bra som den gjorde i starten. På lengre sikt vil Samsung måtte bruke betydelig markedsføringsressurser for å sikre at fremtidige produkter ikke vil ha dette problemet, sier analytiker Greg Roh i HMC Investment til Reuters.

Analytikere anslår at tilbakekallingen kan få en varig negativ effekt på selskapets merkevare og dermed markedsandel i smart-telefonmarkedet, ifølge Reuters.

Selskapet verdsettes til 211 milliarder dollar, tilsvarende over 1700 milliarder kroner.

Forbyr bruk

Tilbakekallingen er også historisk for Samsung, som lenge har vært stolt over sin produksjonsdyktighet.

Internasjonale luftfartsmyndigheter har allerede frarådet bruk av telefonen, der SAS og Norwegian med flere har innført forbud mot bruk ombord, etter at flere telefoner har tatt fyr.

Det har også fått USAs største pilotforening til å reagere og etterlyse større kontroll med litium-batterier ombord.

"Disse batteriene kan selvantenne, eksplodere, og reagerer ikke på halon, som er det primære brannslukkende stoffet som brukes ombord i et fly", skriver The Air Lines Pilot Association i en e-post til Bloomberg.

Rekordinteresse

Galaxy Note 7 kom på markedet for kun tre uker siden.

Tilbakekallingen har gjort at Samsung har stanset all salg av modellen i USA, og utsatt levering i andre regioner, som Europa.

Forhåndssalget i Europa ble innledet 16. september, og slo alle tidligere rekorder, inkludert Galaxy S7 og S7 Edge, ifølge Samsung.  Dette gjorde at Samsung så seg tvunget til å sette tak på antall forhåndsbestillinger.

"Denne grensen ble satt for å sikre at den store etterspørselen ville bli møtt når telefonen kommer i salg på det brede marked", het det i en melding fra Samsung i forrige måned.

Den europeiske salgsstarten ble derfor delt opp i tre dager, 2., 9, og 12. september, der salgsstarten i Norge var planlagt til 9. september.

Duket for come-back

Lørdag ba Samsung mobilkjøperne om å stanse bruken av Galaxy Note 7. Ved å ta dem med til nærmeste Samsung servicesenter, vil man få låne en erstatningsmobil frem til de nye batteriene er tilgjengelig 19. september, ifølge selskapet.

Før tilbakekallingen var Samsung på god vei til et comeback i smart-telefonmarkedet, ifølge FT. Selskapet har hatt god suksess med flaggskipet Galaxy 7, og tatt igjen noe av fallet i inntjening og markedsandeler de to siste årene.

Det bidro også til at Samsung-aksjen den 23. august ble notert til sitt høyeste nivå noensinne. Siden har aksjen falt over 13 prosent, inkludert et fall på rundt 7 prosent mandag. Hittil i år aksjen likevel opp over 16 prosent.

Norges Bank Investment Management, oljefondet, var ved årsskiftet en av Samsungs største eiere med 0,97 prosent, tilsvarende omlag 13 milliarder kroner. Andre større norske eiere er Skagenfondene og Holbergfondene.

Les også:
Asia i dag: Samsung-tilbakekalling vil koste «astronomiske beløp»  

Samsung ber folk slutte å bruke toppmodellen

Varer for milliarder strandet: USA åpner for lossing av fire skip

SAS og Norwegian forbyr den nye Samsung-telefonen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet på DN Investor

 

Se DNtv:
Med denne teknologien håper Samsung å lage tv-ene mer best fargegjengivelse
Samsung sater på kvantepiksler.
01:26
Publisert: