Den digitale valutaen bitcoin får nok en gang luft under vingene etter endt helg. 

Forrige mandag steg den med 16 prosent over helgen og noterte seg til ny rekord. Nå knuser bitcoin sin gamle rekord og er opp 15 prosent siden fredag. 

Resultatet er: én bitcoin = 4.125,17 dollar, tilsvarende 32.754 kroner.

– Folk er veldig «bullish»

For to uker siden ble det kjent at kryptovalutaen er blitt splittet i to, til «bitcoin» og «bitcoin cash». Dette skjedde etter en flere måneders lang strid som følge av en ny teknisk oppdatering.

– Frem til nå trodde ikke folk at bitcoin kunne stige mer før problemet med skalering var løst. Nå som dette faktisk er implementert i protokoll vil antall transaksjoner som kan bli utført i høy hastighet være langt større, så folk er veldig «bullish» på bitcoin akkurat nå, sier Arthur Hayes, grunnleggeren av det Hong Kong-baserte bitcoinbørsen BitMEX til Bloomberg News.

«Bullish» er et amerikansk begrep som betyr å forvente en verdistigning.

Det siste året har interessen for den digitale valutaen bitcoin eksplodert. Investorer, spekulanter, sparere og andre sitter på 16,45 millioner bitcoin-enheter. Det vil si at verdien på alle bitcoin i omløp er på 67,9 milliarder dollar.

Oppfant bitcoin og forsvant

Ettersom interessen har skutt i været har det utartet kapasitetsutfordringer for den digitale valutaen, har DN tidligere skrevet.

Teknologien bak bitcoin ble utviklet for nær ti år siden av en ukjent person som kaller seg Satoshi Nakamoto. «Nakamoto» forsvant i desember 2010 og bitcoin-miljøet har siden dette levd sitt eget liv. Hele teknologien er basert på et dokument publisert av Nakamoto i 2008.

Flere av de ulike fraksjonene i bitcoin-miljøet har vært uenige om hvordan en skal kunne håndtere flere transaksjoner, videreutvikle teknologien og samtidig sørge for at datasentrene som håndterer transaksjonene fortsatt har incentiver til å fortsette.

En av løsningene er programmeringskoden SegWit2x, som flere utviklere har stilt seg bak. Denne endringen medførte at valutaen ble splittet i to.(Vilkår)

Siv Jensen lager middag til kollegene sine
Omtrent en gang i uka lager finansminister Siv Jensen middag til kollegene sine. Hun liker å lage nye ting og mener oppskrifter er til for å brytes.
01:40
Publisert: