Maskiner med talestyring dominerte årets utgave av den store teknologimessen CES i Las Vegas. Teknologigigantene Google, Amazon, Microsoft og Apple kjemper om å lage programvaren som gjør at maskinene vi omgir oss med skal forstå oss. Men de har en utfordring – for maskinene hører litt dårlig. Det håper norske Sensibel å rette på.

– Vår mikrofon er ti ganger bedre enn det som er på markedet i dag. Det er verifisert med partnere, i akustikklaboratorier hos de aller største elektronikkselskapene i USA, sier John Torvik, styreleder i Sensibel.

Kvaliteten han snakker om handler om hvor gode mikrofonene er til å unngå støy. Torvik viser til at algoritmene som tolker hva vi sier er blitt gode, og Apples Siri kan for eksempel forstå trøndersk. Problemet er å få maskinene til å forstå hva folk sier i en støyende bil, på flere meters avstand eller med tv-en på.

Bryter med hundre års tradisjon

Forskningen bak Sensibels mikrofoner har pågått i ti år, drevet frem hos Sintef med støtte fra Forskningsrådet, og det er tatt ut flere patenter.

– Mikrofonteknologien har egentlig vært den samme i hundre år, men her er hele prinsippet for mikrofonen nytt, sier administrerende direktør Sverre Dale Moen, som var med på å starte Chipcon, et norsk teknologieventyr som ble solgt for over en milliard kroner til Texas Instruments.

Han forteller at tradisjonelle mikrofoner leser av lydsvingninger i en membran elektronisk, mens Sensibel bruker laser. Det gir mindre støy, omtrent som da pc-musene byttet ut scrollehjulene med laser. Prinsippet er patentert av Sensibel, som sier de så langt er alene om å få optiske mikrofoner med slik ytelse til å fungere.

Jakob Vennerod (foran) og Matthieu Lacolle (til høyre) gikk over fra Sintef til Sensibel i januar i fjor, og utvikler selskapet og mikrofonene sammen med styreleder John T. Torvik (midten) og Sverre Dale Moen.
Jakob Vennerod (foran) og Matthieu Lacolle (til høyre) gikk over fra Sintef til Sensibel i januar i fjor, og utvikler selskapet og mikrofonene sammen med styreleder John T. Torvik (midten) og Sverre Dale Moen. (Foto: Javad Parsa)

Gigantpartnere

Den økende interessen rundt talestyring har skapt en stor mulighet. Sensibel opplever nå stor interesse for teknologien og har testet den ut hos flere selskaper.

– Vi kan ikke si hvilke selskaper det er, men vi jobber med de store kjente selskapene som vi ønsker å samarbeide med, sier Moen.

En rekke analyser peker mot at stemmestyringsteknologien allerede er i bred bruk, og at markedet vokser raskt. Ifølge Knowles håndterer Apples Siri allerede over to milliarder stemmekommandoer i uken, mens 20 prosent av Google-søk fra Android-mobiler i USA gjøres med stemmestyring.

Sterkt team

Selv om forskningen begynte for mange år siden, startet arbeidet med å lage et selskap først høsten 2016. I januar 2017 gikk to forskere ut fra Sintef for å jobbe i selskapet, og siden har man fått på plass finansiering og et team med erfaring fra flere sterke norske teknologimiljøer.

Startuplabs Founders Fund og Investinor er inne som investorer, sammen med noen privatinvestorer, blant dem gründerne i Gas Secure, og Ralph Bernstein, som ledet Idex. De har også med Morgan Kjølerbakken, en av gründerne i Squarehead, og Tobias Dahl, gründer i Elliptic Labs, som er priset til over en milliard kroner.

Ikke på mobilen først

Mange nordmenn har erfaring med stemmegjenkjenning først og fremst gjennom mobiltelefoner, der Apples Siri var tidlig ute. Men mobiltelefoner er ikke nødvendigvis det første målet for Sensibel. Gründerne nevner smarthus, biler, tingenes internett og videokonferanse som områder der bedre stemmestyring blir viktig.

Gründerne mener de har et meget sterkt utgangspunkt, men er klare på at det aldri er enkelt å slå igjennom med teknologi for forbrukerelektronikk. De vil jobbe via store partnere, og er klare på at det vil ta tid.

– Vi sender ut prototyper til kunder i løpet av året og håper å få i gang produksjon i løpet av 2019, sier Moen.(Vilkår)

– Glem tresekundersregelen!
Køekspert Arvid Aakre forklarer hvordan vi kan unngå kø.
02:06
Publisert: