Nokia har satt i gang heftige spareprogrammer under toppsjef Stephen Elops ledelse, og det synes på resultatene. For selskapets omsetning i første kvartal stupte 20 prosent siden samme periode i fjor, men underskuddet ble likevel mye mindre.

- Vi har områder der vi gjør fremskritt, og områder der vi øker fokus ytterligere, sier toppsjef Stephen Elop i en kommentar.

Katastrofe
Løsrevet fra sammenhengen er tallene fra Nokia på alle måter katastrofale, men når forventningene er lave nok kan tallene likevel tolkes positivt, og det svenske næringslivsnettstedet di.se bruker nå overskrivten "lysning for Nokia" seslkapets første kvartal. Det skyldes at tapet per aksje bare var halvparten så stort som analytikerne hadde ventet.

Skuffende omsetning
Underskuddet før skatt redusert fra voldsomme 1,47 milliarder euro i fjor, til 0,26 milliarder i år. Men omsetningstallene viser tydelig at det en gang så ustoppelige Nokia-toget fremdeles kjører med nødbremsene på. Analytikerne hadde ventet salg for 6,5 milliarder kroner, men Nokia stupte helt ned til 5,9.

Windows-trøbbel
Det er nå over to år siden Nokia besluttet å forlate sin egen Symbian-plattform og satse på Microsofts Windows-plattform. Stephen Elop erklærte den gang at mobilverdenen nå var blitt et løp med tre hester - Google, Apple og Nokia-støttede Microsoft. Siden har selskapet opplevd dramatisk fall i salget av Symbian-mobiler, og en sakte oppbygging av salet av Windows-mobiler.

Nokia og Microsoft har hevdet at lanseringen av Windows 8 ville gi Windows Phone et solid løft, fordi disse systemene og brukergrensesnittene henger samme på mange punkter. Men denne effekten ser ikke ut til å ha gitt stor gevinst så langt. Nokias salg av smarttelefoner ble halvert fra 11,9 millioner til 6,1 millioner siden samme kvartal i 2012.

Den gode nyheten for Nokia er at fallet i Symbian-mobiler nå i all hovedsak er ferdig, fordi salget nesten er null. Salget av Windows-serien Lumia økte nemlig 27 prosent til 5,6 millioner enheter, men smarttelefoner er et marked i sterk vekst, og andre vosker mer.

Effekten av Windows 8-lanseringen er trolig begrenset av begredelige salgstall for pc etter lanseringen av det nye systemet. Les mer om dette her: - «Fryktelige nyheter» for PC-er.

Samtidig opplevde Nokia at deres salg av enklere mobiler falt hele 30 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor, og landet på 55,8 millioner enheter.

Les også: Hacker mindre bedrifter for å ramme de store

Apple vil patentere kjegle-skjerm (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.