EU-landene kan ha gått glipp av opp til 5,4 milliarder euro (rundt 50 milliarder kroner) i skatt fra Google og Facebook, ifølge en rapport utarbeidet av en arbeidsgruppe i EU som jobber med skattereformer, skriver Reuters.

Skattepengene skal være tapt i årene 2013 til 2015 på grunn av kreativ bokføring og kreativ omgang med skatteinnbetalinger fra de amerikanske it-gigantene.

Ifølge rapporten betaler Google tilsvarende ni prosent av omsetningen sin i skatt i de fleste land utenfor EU. I EU-landene er tallet 0,82 prosent.

For Facebook er de tilsvarende tallene 28-34 prosent utenfor EU og 0,03 til 0,1 prosent innenfor EU.

Vil ha skatt av omsetningen

Et av forslagene i rapporten er at selskapene skal betale skatt basert på omsetningen, og ikke som nå av de bokførte overskuddene i de landene hvor Google og Facebook er fysisk tilstede. Ifølge Reuters støtter både Frankrike, Tyskland, Italia og Spania forslagene som fremsettes i rapporten.

Rapporten skal offentliggjøres senere torsdag, men Reuters har allerede fått tilgang til rapporten.

– Digitale multinasjonale selskaper minimerer sine skatteinnbetalinger i EU ved å bokføre omsetningen gjennom medlemsland med lave skatteprosenter, som Irland og Luxembourg, heter det i rapporten, ifølge Reuters.

Rapporten kommer i forkant av at EUs finansministere skal møtes i Estlands hovedstad Tallinn for å diskutere hvordan store selskaper skal betale mer i skatt.(Vilkår)

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes.
Sjef i Google Norge, Jan Grønbech, tror de ansatte jobber bedre når de har et lekerom.
02:10
Publisert:
Google-sjefen refser norske næringslivstopper
Norge har verdens mest digitale forbrukere, men verdens tregeste næringsliv til å ta i bruk digital teknologi, hevder Jan Grønbech i Google Norge.
00:55
Publisert: