Det ligger an til en høydramatisk ettermiddag for et av Norges fremste teknologiselskaper, Tandberg TAA.

Klokken 17.30 går fristen ut for å akseptere Ciscos Cisco Systems kontantbud på 153,50 kroner per aksje. Det er så godt som utenkelig at it-giganten oppnår aksept fra en stor nok andel av aksjonærene til at de får gjennom budet.

- Oppside uansett
Fondsfinans mener i en fersk analyse at det er oppside for Tandberg uansett om budet går gjennom eller blir trukket, men anbefaler sine kunder å vente på en bedre anledning til å selge.

- Aksjonærer bør avvise budet og vente på et betydelig høyere bud, eller bare nyte de gode utsiktene for Tandberg og videokonferansemarkedet, skriver Fondsfinans i analysen.

Misfornøyde med budet
I ettermiddag må it-giganten Cisco bestemme seg for om det vil kjempe videre for den norske videokonferansesuksessen, eller trekke seg.

- Mitt inntrykk er at aksepten i dag vil være lav. Jeg sliter med å tro at over 50 prosent aksepterer budet, sier analytiker Peder Strand i SEB Enskilda.

Meglerhuset fronter aksjonærgruppen som mener budet er for lavt. Rundt 30 prosent har offisielt gått ut med at de ikke vil akseptere budet på dagens pris. Så langt har ingen Tandberg-aksjonærer, bortsett fra representanter for Tandbergs styre og ledelse, sagt at de vil akseptere budet fra Cisco.

Tandbergaksjonærenes motvillighet skyldes først og fremst at de mener budet ikke priser inn den solide veksttakten selskapet fremviser, og heller ikke synergiene ved en sammenslåing med Cisco.

Mer tid, mer penger
Analytikere DN.no har snakket med i dag tidlig tror Cisco enten vil forlenge budfristen uten å øke budprisen, eller at it-giganten vil legge mer penger på bordet for å sikre seg Tandberg.

- Vi tror fortsatt ikke Tandberg vil selges for 153,50 kroner per aksje - og vi tror ikke Cisco kommer til å trekke seg, sier analytiker Fredrik Thoresen i DnB Nor Markets til DN.no.

Et tredje alternativ er at Cisco sier takk for seg og forkaster planen om et oppkjøp av Tandberg, men få tror på dette alternativet.

- Dette er en god deal for Cisco til og med på 200 kroner aksjen. Å vrake Tandberg kan åpne for at konkurrenter som Microsoft byr på selskapet hvilket trolig vil være et dårlig scenario for Cisco, sier Strand.

Personlig kamp
Begge analytikerne trekker også frem Ciscos sterke, uttalte fokus på segmentet videokonferanse. Toppsjef John Chambers har gjort det til en personlig ambisjon at Cisco skal bli god på denne teknologien, og har brukt mye tid på å sikre Cisco en sterk posisjon innen videokonferanse.

- Når man ser på hvordan selskapet har kommunisert rundt video i det siste og tidligere, er det vanskelig å tro at de vil trekke budet dersom de ikke får aksept. Cisco har dratt halve jorden rundt for å finne det beste selskapet i nisjen. De kunne gått over gaten til Polycom, men budet er både et signal om at Polycom er ikke godt nok for Cisco, og en falitterklæring av egen teknologi, sier Thoresen.

Markedet er imidlertid mer usikker på hva som kommer i ettermiddag, og priser Tandberg-aksjen til 152,20 kroner, altså under budprisen på 153,50. Dette må også ses i sammenheng med en lang oppgjørsperiode, og reelt sett reflekterer dagens aksjekurs et bud på dagens budnivå eller litt høyere.

Ser liten nedside
SEB Enskilda, som altså fronter aksjonærgruppen som mener budet er for lavt, mener Tandberg TAA er mer attraktiv alene enn ved et salg på 153,50 kroner.

- Vi ser liten nedside dersom Cisco trekker seg. Ciscos bud gir en sterk signaleffekt som Tandberg vil kunne dra nytte av fremover, skriver SEB Enskilda i en fersk analyse som har fokus på at Tandberg har det bedre alene enn sammen med Cisco på dagens budpris.

Meglerhusene DN.no har snakket med mener Cisco må øke budet fra 153,50 til rundt 170-180 kroner for å blidgjøre aksjonærene i Tandberg nok til å få 90 prosents aksept.

Cisco kan forlenge budet med opptil seks uker.

Les også: Chicken-spill til to mrd.

DN.no følger saken i ettermiddag!

Tandberg-aksjen TAA stiger 0,70 prosent til 152,20 kroner.

Se video-intervju med Cisco-sjefen på DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.