Etter flere gode år med velstand i næringslivet, sitter mange selskaper nå uten erf#229 når nedskjæringer lurer i buskene.

- Går man for raskt frem kan det bli dyrt. Det kan være skummelt når bedriftene får panikk og raskt vil kutte kostnader, sier arbeidslivsadvokat Nicolay Skarning til Dagensit.no.

Som partner hos advokatkontoret Bull & co gir han blant annet råd til bedrifter når økonomien tynger. Skarnings viktigste budskap til bedrifter, er at de må besinne seg og ikke være for kjappe på labben.

Les også: Jukser med permitteringer

- De må være veldig på vakt mot å miste nøkkelpersoner. Det første som skjer når det snakkes om nedbemanning er at ansatte med gode kontaktnett forsvinner ut av bedriften, sier han.

Gjør de beste immune
Nøkkelpersoner bør ifølge Skarning varsles om nedskjæringene på et tidlig tidspunkt.

- I det øyeblikket ledelsen sier det skal kuttes kostnader, skal man være klar over at en del ansatte tenker at de vil ut. Man må derfor gå til nøkkelpersoner og si at det kan komme nedbemanninger og at de skal være oppmerksomme på at det ikke gjelder dem.

Les også:
Sjefen sparker hvem hun vil
Slik gjør du deg uunnværlig

Må lære opp nye folk
Fordi mange bedrifter ikke tenker slik, må de ansatte nye folk når tidene er bedre, og dermed brukes store ressurser på opplæring.

- Kunnskapsbedrifter har ikke råd til å miste folk som har spesialkompetanse bedriften har betalt mye av, sier advokaten.

Han forteller at Bull & co har opplevd at bedrifter kommer til advokatkontoret for å få hjelp etter at de har sagt opp samtlige ansatte.

Kutter galt
Gode hoder forsvinner helt unødig på grunn av uerfarenhet i HR-staber rundt omkring, mener Skarning.

- Der sitter folk som ikke har erf#229 med kostnadskutt. Ser de at omsetningen daler med 50 prosent, tenker de fort at man skal kutte kostnader med 50 prosent.

- Tenk ikke bare oppsigelser
Skarning mener også at altfor mange bedrifter tenker nedbemanning der permittering er løsningen.

- Det er mange kunnskapsbedrifter som ikke er vant til å tenke permitteringer, slik som byggenæringen og fiskerinæringen er. Permittering kan være en måte å kutte kostnader raskt og billig på. Er ledelsen i en kunnskapsbedrift optimister vil de permittere, er de pessimister vil de nedbemanne, sier han og legger til:

- Om en kunnskapsbedrift vurderer å gå til oppsigelse, bør de først høre hva de ansatte sier. Det er mulig de er villige til å la seg permittere slik at lønnskostnadene flyttes over på NAV for en periode.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.