Pc-en har vært senteret for våre digitale liv siden 80-tallet, men nå går det lynraskt mot slutten, mener analyseselskapet Gartner. De peker vel og merke ikke mot Ipad eller andre dingser som erstatter, fremtidens tyngdepunkt ligger i skyene. Gartner tror at allerede i 2014 kommer nettbaserte tjenester til å ha gjort den personlige pc-en nærmest utdatert.

- Tilgang til dine data hvor som helst er alfaomega, enten du bruker mobiltelefon, nettbrett, pc eller tv, sier Roland Rabben, gründer og daglig leder i Jotta, en norsk skytjeneste.

Nettsky kan høres teoretisk og nerdete ut – men det handler om behov alle har. Folk skaper rett og slett enorme mengder data – både bilder, video og dokumenter, og de lages ikke bare på pc-en. Folks digitale liv ligger spredd på nettbrett, mobil, jobb-pc, bærbar pc og kanskje også på tv-en. Nettskyen kobler alt sammen.




1. Ansatte velger selv utstyr, også kalt "consumerisation"


2. Virtualisering


3. «Appifisering»


4. Selvbetjeningsskyer


5. Mobilisering

- Kombinasjonen av disse trendene sammen med utbyggingen av mobilnett som gjør dem lettere å bruke, vil gjøre informasjonshåndtering mindre pc-sentrert. Ved å legge informasjonen i skytjenester åpner man for å gjøre den tilgjengelig flere steder og på flere typer enheter, sier sjefanalytiker Steve Kleynhans i Gartner.



Egentlig ikke før eller etter
Skytjenester kan gi deg automatisk opplasting fra alle dine enheter. Takket være mobilt internett kan du hente det ned igjen nesten uansett hvor du er og uavhengig av hvilken dings du bruker. Skytjenestene blir navet i vårt digitale liv.

Gartner påpeker i sin ferske analyse at en rekke brukstrender nå gjør at bruken av slike tjenester øker mye fortere enn man tidligere har trodd.

- Mange kaller dette etter-pc-æraen, men det handler egentlig ikke om å være før eller etter noe. Det handler om nye måter å bruke informasjon og tjenester på for å forbedre både arbeids- og privatliv, skriver sjefanalytiker Steve Kleynhans i Gartner Groups analyse.

Norge i front
Hvis tall fra Microsoft stemmer kan Norge bli det første landet i verden som sies å flytte ut av pc-alderen og over i skyene.

- Vi er det markedet etter Singapore som har flest brukere i nettskyen, sett i forhold til antall pc-er i markedet, sier Olav Råen i Microsoft Norge.

En fersk spørreundersøkelse Microsoft har gjennomført blant små og mellomstore bedrifter tyder dessuten på at trenden bare vil styrke seg. Undersøkelsen viser blant annet at 60 prosent mener skyen vil hjelpe de ansatte å jobbe hvor som helst, når som helst, og 49 prosent mener skyteknologi er vital for bedriften. Rundt en tredjedel tror nettskyen er avgjørende for enhver liten bedrift med vekstambisjoner.

- Fire av ti norske SMB-bedrifter planlegger å kjøpe skytjenester innen 18 måneder, sier han.

- Er dette høyt i forhold til andre land?

- Ja, men alltid vanskelig å vite hvordan de som svarer definerer nettsky, påpeker han.




Privat behov
Trenden synes å være like sterk i privatmarkedet som hos bedrifter.

- 2011 har vært et fantastisk år. Vi begynte med 9000 brukere og sluttet med 80.000, sier Roland Rabben, gründer og daglig leder i Jotta, en norsk skytjeneste som håper på ny dobling i år.

Jotta er nå klar med en ny app som automatisk skal kopiere alle viktige data fra Android-mobiler til nettskyen, og gjøre den tilgjengelig for dine andre enheter. Dette vil fungere omtrent som Apples iCloud, men være mer åpent for ulike typer brukerenheter, lover Rabben. Han sier brukerne vanligvis benytter den både for pc og mobil.

Rabben forteller dessuten at mange bedrifter har spurt om å bruke tjenesten, selv om den er laget for privatpersoner. Privat- og bedriftsbruk flyter sammen.



PC-kongen satser mest på sky
Microsoft har vært konger i den pc-sentrerte verdenen, med dominerende produkter som Windows og Office-pakken. Men nå er de på banen med skyproduktet Office 365, og lagring i deres nettsky kommer integrert i Windows 8. Selv med deres sterke pc-base satser de når tyngst på skyen.

– Vi skal fremdeles tilby all programvare levert til ditt eget datasenter hvis du ønsker det, men nettsky skal være vår viktigste salgsarena, sier Råen.

Hans ser for seg at Microsoft vil ha 50-60.000 bedriftsbrukere i skyen sin innen sommeren.

At selv pc-kongen legger mest vekst på sky-salg viser hvor viktig de tror dette teknologiskiftet er. Råen mener dessuten at skyteknologien kan bli ekstra viktig i Norge, sammen med stadig bedre mobilt internett.

- Norge er et langstrakt land fullt av avdelingskontorer – og det blir viktigere og viktigere å vite at du har tilgang til de samme ressursene enten du er på fergen på kontoret eller i et møte, og uansett om du bruker en pc, Ipad, eller mobil, sier han.

Les også:
Telenor risikerer 400 dager med usikkerhet
Kan Datatilsynet ha gjort en feil?
Departementsansatte skal hindres i nettspill
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.