Ved midnatt norsk tid lanserte Sony Computer Entertainment sin neste generasjon spillkonsoll, Playstation 4. Dette var ingen stor overraskelse for de fleste, og mange av ryktene som har flortert som egenskapene til PS4 viser seg også å være sanne.

Pc-plattform
En ny spillkonsoll skal leve i fem til syv år uten å bli utdatert rent maskinvaremessig. Dette gjør at man må ta noen tøffe valg i desingprosessen. Playstation 4 har endt opp med mer standardiserte komponenter enn forgjengerne.

PS4 får en 64-bits AMD Jaguar-prosessor med x86-arkitektur og åtte kjerner. x86-arkitektur er den samme typen prosessor som står i de aller fleste pc-er. Videre får PS4 8 GB minne av GDDR5-typen som kan håndtere 176 gigabits med trafikk per sekund.

Grafikkprosessoren blir en såkalt GPGPU fra AMD Radeon, som skal kunne avlaste systemprosessoren når det er nødvendig. Grafikkbrikkens detaljer og fabrikat er ikke avslørt, men den har en regnekraft på 1,84 Teraflops per sekund. Dette er mye, men tallet sier imidlertid ikke så mye om konsollens totale ytelse. En tradisjonell harddisk sørger for lagringen. Sony har også beholdt Blu-ray disk-spilleren.

- Disse valgene gjør jobben langt lettere for de som lager spill til Playstation, samtidig som det ikke vil gå ut over opplevelsen til spillerne, sier Mark Cerny som har ledet designjobben med Playstation 4.

Nærmere detaljer om ytelsen vil komme senere, men ble ikke avslørt under presentasjonen.

Strømming
En stor nyhet for spillerne er at Playstation 4 får strømmingsteknologi fra Gaikai. Dette betyr at man nå kan begynne å spille nesten med en gang uten å måtte vente på at hele spillet er lastet ned. Spillene lastes ned kronologisk, slik at det som kommer senere kan lastes ned mens man spiller begynnelsen.

Som en utvidelse av dette er det også et mål for Playstation at alt innhold i Playstation Store skal kunne lastes ned og prøves ut gratis. Hvis man liker spillet betaler man og får tilgang til hele - uten å måtte laste ned eller starte på nytt.

- Betal bare for det du liker, er målet vårt, sier Gaikai-gründer David Perry.

Sony jobber også med å gjøre alle gamle spill til Playstation 1, 2 og 3 tilgjengelig på denne måten, men dette er langt unna foreløpig. Flere leverandører av film og tv-serier vil være klare med sine tjenester på Playstation 4 ved lansering.

Playstation Store blir dessuten en åpen nettbutikk hvor spillutviklere selv kan publisere sine spill, omtrent slik det er vanlig med apper til smarttelefoner i dag. Dette gjør livet langt lettere for mindre spillutviklere.

- Playstation 4 lærer seg også hva du liker og hjelper deg ved å vise frem spill, nyheter og innhold du vil like. I enkelte tilfeller vil PS4 også laste ned innhold uten at du må be om det, sier Cerny.

Ny kontroller
Ett av de heteste temaene for mange har vært om Sony vil endre drastisk på spillkontrolleren sin. Det gjør de ikke. Dualshock 4 ser ut i hovedsak som før, men har i tillegg fått en pekeplate i midten og et farget lys i fronten.

Lyset har som oppgave å vise spillerne hvilket nummer de har ved flerspiller, men konsollen bruker også lyset til å følge kontrollerens bevegelser og avstand, på samme måte som bevegelseskontrollen Move gjør i dag.

Dualshock 4 får også en plugg til å koble hodetelefoner rett i kontrolleren i stedet for konsollen eller en forsterker.

Slutt på å skru av og på
Med Playstation 4 blir det slutt på at man må avslutte et spill og skru konsollen helt av for å spare strøm. Det blir slutt på å vente på at konsollen skal starte og deretter laste et spill fra grunnen av når man vil spille mer.

En helt ny funksjon for hvilemodus gjør at man rett og slett bare trykker pause på spillkontrolleren, dermed settes konsollen automatisk i strømsp#229smodus. Det aktive spillet lagres i hurtigminnet, slik at det starter umiddelbart igjen idet man aktiverer konsollen på nytt.

Sosialt
Siden lanseringen av Playstation 3 har hele verden blitt preget av sosiale nettverk, anbefalinger og deling av innhold på internett. Dette blir også sentralt på Playstation 4.

Ikke overraskende vil man bruke Facebook og andre tjenester til å finne venner som spiller. Det blir en større grad av fullt navn og ekte bilder på de man spiller mot.

En annen sentral komponent er tilskuermodus. På Playstation 4 kan man via internett gå inn og se skjermbildet til en kompis som spiller, mens han eller hun spiller. Denne funksjonen har også en hjelpemodus hvor en annen spiller kan ta over spillet via internett for å hjelpe deg forbi en hindring.

Lett å briefe
Playstation 4 tar hele tiden opp en video av spillingen din. Ved å trykke på den nye «Del»-knappen kan man redigere og laste opp videoer av egne spillprestasjoner. Filene blir komprimert før de sendes og dekomprimert på Playstations server, så det krever ikke så mye av bredbåndslinjen din som det høres ut.

Bruk av apper og nettjenester på telefoner, nettbrett og pc blir også viktig. De fleste spillene får utvidede funksjoner gjennom en egen Playstation-app for smarttelefoner og nettbrett.

Har man en Playstation Vita håndholdt spillkonsoll, skal på sikt de fleste spillene sømløst flyttes over dit om man vil ta spillet med seg.

Playstation 4 skal lanseres i tide til julesalget, antakelig også i Norge. Priser er ennå ikke offentliggjort.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.