Google har nettopp gløttet på døren inn til sitt siste store prosjekt: Google+.

Det er snakk om et sosialt nettverk, og mange har ropt høyt om at Google har tenkt å ta opp kampen med Facebook om å ha det foretrukne sosiale nettverket.

Kan hende er Facebook den eneste det er verd å sammenligne Google+ med, men det er lite sannsynlig at det å ha det største sosiale nettverket er Googles egentlige hensikt. Målet er nok som alltid å vise flere nettannonser enn noen annen aktør på nettet - og tjene mer penger. Det er i hvertfall helt klart at Google+ er velegnet til å hente nye brukere inn til Googles mange eksisterende tjenester.

På godt og vondt er ikke Google+ organisert på samme måte som Facebook. Ulempen er at det blir noe nytt å forholde seg til, mens fordelen er at det selvsagt kan finnes andre gode måter å være sosial på enn Facebook. Det som kan bli Googles store fordel fremfor Facebook er at Google+ kommer til å være tilgjengelig alltid, men på en diskret måte. Google+ vil ligge med integrert støtte i nettlesere, og en del smarttelefoner basert på Android, så det ikke er nødvendig å åpne Google+ som en nettside eller app for mange oppgaver.

At man alltid har varsler fra Google+ i nettleseren, uansett hva man holder på med, kan selvsagt også være en ulempe. Mange synes det bare genererer støy å bli varslet om e-post eller meldinger på tidspunkt man ikke er interessert i dem.

Kretser
Google+ prøver å lære litt av hvilke områder Facebook fungerer mindre bra. For eksempel ved at man får alt for mye informasjon i nyhetsstrømmen, så man ikke klarer å fange opp det som er interessant. De har også notert seg at de færreste av oss sorterer kontaktene sine i grupper på Facebook.

Derfor er det svært enkelt å lage seg kretser av kontakter i Google+. En krets er en gruppe av kontakter som hører naturlig sammen, som for eksempel «Jobb», «Venner» og «Fotballaget». Når man ønsker å dele en status eller lenke på Google+ kan man enkelt velge hvilke kretser informasjonen skal gå til. Som en forlengelse av dette er det også mye enklere å dele informasjon med en enkelt person i Google+ enn på Facebook.

På samme måte er det også mye enklere å hente inn informasjon fra en av kretsene i stedet for å få alt servert på ett brett. Facebook har også disse mulighetene, men måten det blir presentert på gir en bedre brukeropplevelse i Google+.

 

Gnister
En liten tjeneste som kan bli interessant å følge utviklingen til er Gnister. Dette er nærmest som en automatisert nyhetsaggregator hvor Google+ sender deg anbefalinger til artikler, blogger og videoer ut fra dine interesser og hva du har vist interesse for før.

Tiden vil vise hvor treffiskkert Gnister er, men så langt ser det ut til å fungere noenlunde bra. Men det klarer selvsagt ikke å plukke opp alt som er relevant for akkurat deg.

Hangouts
De fleste av oss har treffpunkter hvor det er mer sannsynlig å treffe kjentfolk enn andre steder. Disse treffpunktene har for mange en tendens til å oppløses etter hvert som man blir eldre og får andre prioriteringer. Med Hangouts i Google+ skal man derimot kunne gjenforene den gamle vennegjengen på internett. Ved å etablere en Hangout og invitere medlemmer kan man ha en åpen tekst- og videokonferanse med en gruppe hvor medlemmene kommer og går.

Google skriver spøkefullt på sin nettside at inntil teleporteringstjenesten deres er klar er dette det nærmeste man kommer et virkelig treffpunkt uten å gå ut av døren.

En lignende tjeneste er gruppesamtaler hvor man kan ha en tekstsamtale gående med en eller flere personer samtidig. Deltakerne kan gå inn og ut av samtalen som de vil og en samtale med en enkeltperson kan lett gjøres om til en gruppesamtale.

Personvern
Både Google og Facebook har måttet tåle kritikk for sin håndtering av personvern. De foreløpige reglene for Google+ er ganske klare på dette området. Google sier åpent og ærlig at de akter å samle inn informasjon om dine aktiviteter på nettet for å kunne tilby deg en mer skreddersydd opplevelse av deres tjenester. Det vil si at om du nevner bildekk i en melding til en venn vil du også få se annonser relatert til bildekk når du er ute og surfer.

Google skriver også at de kan registrere informasjon om deg når noen andre legger deg til i en krets og vise at du er i kretsen til andre brukere. Inntil videre er det mulig å legge til personer i en krets som ikke ennå bruker Google+.

Man kan selv velge hvilken informasjon som vises om en selv på andres profiler. Bruker du Google+ med mobilen vil Google sjekke posisjonen din. Du vil bli spurt om å oppgi posisjon når du skaper innhold med mobilen.

I likhet med Facebook kommer Google+ til å ha egne apps og spill. Det er greit å være oppmerksom på at slike spill og apps ofte har som hovedfunksjon å samle inn informasjon om deg og dine kontakter. Et spill som en kontakt installerer kan også samle inn informasjon om deg siden du ligger i personens kontaktliste.

Les mer: App-ene overvåker deg

Kan de lykkes?
Selv få dager etter at de første prøvebrukerne ble sluppet inn er det rikelig med spådommer om Google+ sin fremtid og endelikt. Personlig tror jeg det er umulig å spå noe slikt nå, fordi vi ikke vil se den fulle effekten av systemet før det oppnår en kritisk masse av jevnlige brukere.

Jeg tror gjerne at Google+ kan bli en suksess, og om det ikke blir en stor suksess i hele verden kan det bli det i en del regioner. Facebook har vært stort lenge og vokser stadig, men de har fått mye kritikk for personvern og uklarheter om hvem som eier informasjonen der. Ikke alle setter like stor pris på spill og applikasjoner i Facebook som bare er egnet til å hente ut personopplysningene dine. Disse spillene og applikasjonene vil kunne dukke opp i Google+ også, men det vil det bli lagt opp til en større grad av kontroll over hvilken informasjon de samler inn.

Ettersom Google har hatt god tid til å observere Facebook og se på hva de har gjort riktig og galt kommer Google+ til å bli lansert med tydelige retningslinjer for personvern. I tillegg vil Google+ sin nære tilknytning til tjenester som Gmail og Picasa gi dem et fortrinn fremfor de som ikke synes Facebook er bra nok på e-post og bilder.

Jeg tror spesielt de brukerne som ønsker å pleie kontakt med et utvalg personer og grupper og som ønsker å skille disse fra hverandre vil like Google+. Derfor tror jeg også det er for tidlig å spå Google+ sin død - spesielt siden det ikke engang er født skikkelig ennå.

Les også: Facebooks sikkerhetssjef deler lite med få (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.