Visjonen for Windows 8 er enorm - hele din it-tilværelse skal skrus sammen til ett system. Men verken salget eller kritikerne har tatt helt av etter at systemet ble lansert i slutten av oktober i fjor.

Etter å ha levd innenfor dette systemet med diverse enheter mener it-redaksjonen i DN.no dette er ufortjent, men bare delvis.

Når du blir vant til systemet, vil du neppe tilbake til gamle Windows, men det er rom for forbedring.

Tunge brukere mest negative?
Det mest nyskapende med systemet er at alt er bygd for å styres ved berøring av skjermen. Microsoft har laget et grensesnitt tilpasset "pølsefingre", med store informasjonsbokser kalt ”fliser”, som kan være både lenker og vise oppdatert informasjon på startskjermen din.

Dette erstatter din gamle startskjerm, noe mange har reagert negativ på. Noen av reaksjonene minner om da Windows erstattet tekstbaserte MS Dos på 1990-tallet.

- Ingen skal få putte min verden i et vindu, forklarte en svært oppegående og tung it-bruker for meg den gangen.

Da som nå mente særlig tunge brukere at det gamle systemet var mer effektivt. Men vi mener at Windows 8 tydelig demonstrerer at berøring blir en naturlig del av alle grensesnitt de neste årene, ikke bare smarttelefoner og nettbrett, men også på pc-er. Det kan ta tid og kreve utbedringer, men dette er kommert for å bli, og Apple kommer til å måtte kopiere dette fra Microsoft.

 

Et univers, flere planeter
Microsoft har imidlertid ikke gjort det helt enkelt å forstå hvordan det nye universet er skrudd sammen. På ett plan har de nemlig skapt sammenheng mellom absolutt alt – fra pc-systemer til nettbrett, mobiler og til og med Xbox.

Microsoft har skapt et felles grensesnitt for alt, og de har fellesprogrammer som Office, samt at alt henger sammen i skyen. Lagringstjenesten Skydrive er en viktig del av limet, og oppsettet mellom enhetene er så enkelt at langt flere vil bruke det. Da jeg mistet en Windows-mobil i gulvet så den sluknet, var bildene jeg tok to minutter tidligere allerede tilgjengelige på pc-en hjemme, uten at jeg egentlig hadde tenkt over dette oppsettet. Det ga en sterk opplevelse av sammenheng i systemet. Dette fungerer også i blandede miljøer, men enkelheten gjør at flere vil få det til innen Windows-universet.

Men i andre deler knaker Windows 8-universet i sammenføyningene. For å finne veien kan det være greit å tenke på det som fire planeter i samme univers:

1.Windows 8 er den største "planeten", som på mange måter er veldig lik Windows 7, men som i tillegg er tilpasset styring via berøringsskjermer.

2. Windows 8 RT - En lettere utgave av Windows 8 som er tilpasset komponentene i telefoner og nettbrett. Den passer særlig til nettbrett, og bruker samme brukergrensesnitt som Windows 8.

3. Windows Phone 8 – mobilutgaven av systemet og malen for hvordan berøringsgrensesnittet i hele systemet er lagt opp.

4. Xbox – Er integrert via tjenester, din bruker-id og brukergrensesnittet Smartglass.



 

Fire typer "apper"
Som bruker får du én felles identitet på alle disse ”planetene”, og dermed glir mye svært enkelt på tvers av enhetene dine. Men når det gjelder apper finnes det hele fire typer, som ikke henger så godt sammen.

Microsoft har et svært godt utvalg av programmer (apper) til vanlige Windows-maskiner og Xbox, men utvalget ligger etter konkurrentene på mobil og er underutviklet for nettbrett. Særlig underholdningstilbudet er dårligere enn på Ios og Android.

- Jeg synes det er greit, for da slipper jeg å ha hodet nede i mobilen hele tiden, forklarte nylig en it-arbeider oss.

Det mest spesielle er nok Windows RT. Dette systemet kan ikke kjøre tradisjonelle Windows-apper, men apper laget for touch-grensesnittet i Windows 8 fungerer på begge. Disse er det foreløpig få av.

Problemet med RT-maskiner er at de heller ikke kan kjøre mobilapplikasjoner, på tross av at grensesnittet er ganske likt. Her skiller de seg klart fra Apples Ios og Andorid, som begge lar deg bruke mobil-apper på nettbrett, og dermed har enormt rike utvalg. Resultatet er at Windows RT-nettbrett foreløpig gir deg et svært begrenset utvalg apper i forhold til konkurrentene. Dette kan endre seg relativt raskt, men det er ingen selvfølge at Microsoft lykkes.

 

Beste av to verdener?
Inntil app-utvalget blir bedre kan den beste løsningen for mange være en "hybridmaskin" med fullversjon av Windows 8 og berøringsskjerm. Mange av disse kan foldes som nettbrett eller skjermen kan tas av, slik at man får i pose og sekk – både en vanlig Windows-maskin og et slags nettbrett. Problemfritt er det imidlertid ikke.

For det første er det en grunn til at Microsoft lagde Windows RT, nemlig at rene nettbrett fungerer bedre som nettbrett. Systemene krever mindre ytelse, mindre strøm, har lengre batteritid og kan typisk veie mye mindre. Prisen er også en annen. For eksempel vil Microsofts eget nettbrett, Surface, koste det dobbelte og ha halve batterilevetiden i fullversjon enn i RT-versjon.

På toppen av dette vil de fleste apper som er laget for gammeldags Windows gi en dårlig brukeropplevelse når du er i nettbrett-modus. Ikonene er for små, og en god "touch"-app er bygd opp annerledes enn for mus. Som bruker vil du oppleve å hoppe mellom grensesnitt for berøring og mus, noe som er litt ubehagelig.

Men når du setter deg på trikken eller legger maskinen på fanget i sofaen, da vil du være glad hvis du har en hybrid-maskin med berøringsskjerm. Et halvgodt nettbrett er mye bedre enn en gammeldags pc i slike situasjoner.

 

Lær deg gestene
Det vil ta tid å lære seg de nye gestene du må bruke for å navigere i det nye grensesnittet. Men det meste går raskere å lære med berøringsskjermer, og Windows 8 er lett å bli vant til. Nokias Lumia 920 er dessuten en meget tiltalende mobil, med et fantastisk kamera, og kombinert med hybrid-pc-en Lenovo Yoga har du plutselig en pakke som vil føles som en solid oppgradering for de fleste Windows-brukere.

Når du har lært riksene er plutselig mange funksjoner mye enklere tilgjengelig enn du er vant til fra gammeldags Windows. Mye som var knotete oppleves som enkelt og effektivt.

Det blir spennende å se hva Apple finner på for å svare, for på tross av svakheter er dette noe vi tror vil gi stadig flere mersmak.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.