Denne uken lanserte Sony QX10 og QX100, to hendige kompaktkamera som ikke har egen skjerm, men som kan kobles sammen med en smarttelefon og styres vie en egen app.

Begge to er komplette kamera, de har både egen lagring og egen bildebrikke, så det er altså ikke snakk om et ekstra objektiv som skal settes utenpå telefonens linse.

Tilkobling
Det er to måter å koble QX-kameraene til en telefon på. Dersom telefonen har NFC, altså trådløs nærfeltssensor, trenger man bare holde kameraet og telefonen sammen i et par sekunder og så er de paret.

Har telefonen ikke NFC må man åpne styringsappen og søke opp kameraets trådløse nettverk.

Straks tilkoblingen er gjort får får man opp et kameragrensesnitt på telefonskjermen og kan begynne å ta bilder.

 

Av eller på
Fra telefonen styrer man alle funksjoner i kameraet, men mye kan gjøres direkte på kameraet også. Det har egen zoomknapp og utløserknapp.

Har man en Sony-telefon kan man kjøpe et eget deksel til QX-kameraene som fester dem midt på baksiden. Ellers setter man på et festeklips som passer de fleste av dagens telefonen. Klipset fungerer som en klo som griper om telefonen.

Å feste QX-kameraet på telefonen er nok mest stabilt, men det er ikke noe problem å bruke det uten å feste det til telefonen. Man kan fint holde det i hånden eller legge det fra seg et passende sted. Så lenge telefonen er innen rekkevidde kan man ta bilder.

 

Lagring
Bildene lagres på kameraets egen minnebrikke, men en kopi blir også synkronisert til en egen mappe på telefonen, så man kan se på bildene, sende dem eller dele dem på sosiale medier.

En full test av QX10s brukervennlighet og bildekvalitet kommer om noen dager. Begge to kommer i butikkene i slutten av september.

Spesifikasjoner