Selv om Iphone fortsatt selger godt, har det aldri vært så mange som har byttet fra Iphone til Android som nå. Det lå rekordmange Android-telefoner under norske juletrær i fjor, men en smarttelefon er ikke smartere enn innholdet den organiserer. Denne guiden hjelper deg til å få med mest mulig innhold over til den nye telefonen.

Følg journalisten på Twitter:

Kontakter, kalender og e-post
Å få med seg kontakter og kalender er antakelig det enkleste man kan gjøre.

Dersom du synkroniserer kontakter, kalender og e-post med en bedriftsserver som Microsoft Exchange er det bare å sette opp synkronisering på den nye telefonen. Da vil alt dette ordne seg selv i løpet av minutter.

Men om du ikke har slik Exchange-synkronisering, kan du likevel få med deg innholdet på omtrent samme måte. Android krever at alle brukere registrerer en e-postadresse hos Googles Gmail-tjeneste. Denne tjenesten støtter også synkronisering som om den var en Exchange-server. Ta en sikkerhetskopi av din Iphone og bruk Googles egen fremgangsmåte for å flytte kontakter, epost og kalender til din Gmail-konto.

Ved å sette opp Gmail på denne måten sikrer du også jevnlig sikkerhetskopi av din personlige informasjon.

 

Flytt opp i skyene
Du har kanskje hørt snakk om nettskyen og skytjenester. Dette er begreper som beskriver tjenester som er nettbaserte, og som ikke krever at du lagrer særlig mye informasjon på dingsene dine. Typiske eksempler er lagringstjenester som Dropbox, Skydrive, Google Disk og Jottacloud. Film- og musikktjenester som Netflix og Spotify er også skytjenester, det samme er Facebook og Instagram.

Alle de tjenestene vi nevner her har ulike funksjoner og priser, men er seriøse aktører man kan stole på. Norske Jottacloud har en funksjon for å synkronisere sms, noe mange kan sette pris på når de bytter telefon. Det kan uansett lønne seg å velge en nettskytjeneste til å lagre utvalgt informasjon i. De kan for eksempel brukes til backup av mobilbildene dine.

Bilder
Kamerabilder er de filene folk flest sier at de har minst lyst til å miste. Når man flytter fra Iphone til Android, er den enkleste måten å få med seg bildene på å koble Iphone til en pc med en kabel. På nyere versjoner av Windows kommer da Iphone opp som en egen lagringsstasjon under «Min datamaskin». Man kan deretter enten bruke veiviseren for import av bilder eller kopiere dem manuelt inn på pc-en.

Akkurat den samme metoden fungerer motsatt vei. Koble til din nye Android og kopier bildene inn i den mappen du selv velger eller oppretter.

Videoer du har tatt med kameraet fungerer på samme måte.

Det kan også være verdt bryet å bruke en slik anledning til å skaffe seg en nettskykonto hos en av aktørene vi nevner over. Da har du sikkerhetskopi og full fleksibilitet til å se bildene dine når du ønsker. Det blir også mye enklere å bytte telefon igjen senere.

Musikk
Dette er kanskje det mest problematiske området når det gjelder flytting av innhold fra et Apple-produkt til et ikke-Apple-produkt. Har du kjøpt mye musikk i Itunes gjør Apple det litt vanskelig å flytte musikken sånn uten videre. All musikk du har kopiert inn fra cd-plater eller lastet ned fra andre nettbutikker er imidlertid bare å flytte.

Det første du må gjøre er å koble til din Iphone til en pc med usb-tilkobling. Du må bruke Apples pc-program Itunes som mellomstasjon for musikken. Det er viktig at man her bruker den pc-en som opprinnelig ble brukt til å registrere Iphone da denne var ny, ellers risikerer man å miste innhold fra telefonen. Dersom Iphone aldri har vært tilkoblet en pc skal det gå greit. I Itunes haker du av for å synkronisere all musikk på Iphone og kjører en synkronisering.

For å få musikken over til den nye telefonen er det enkelt å bruke en app. Appen og tjenesten Doubletwist er den enkleste metoden. Last først ned Doubletwist for pc eller Mac og installer denne. I Doubletwist velger du deretter å importere spillelister fra Itunes. Du skal automatisk får en spilleliste som heter Musikk og som inneholder all musikken i ditt Itunes-bibliotek.

 

Nå kan du laste ned og installere Doubletwist på din Android-telefon. Koble deretter telefonen til med en usb-kabel og velg «masselagringsmodus» dersom du får spørsmål om dette på telefonen. Den vanligste utfordringen her er at enkelte telefoner krever at du har et minnekort installert i telefonen. Det er ikke alltid telefonens internminne kan brukes til dette formålet.

Du kan nå velge å synkronisere i Doubletwist på pc-en. Doubletwist er gratis, men finnes også i en betalversjon som tilbyr trådløs synkronisering i et trådløst nettverk.

Du bør nå ha fått over all musikken til din nye telefon, men vær klar over at det kan være eksempler på musikk med kopibeskyttelse som ikke lar seg kopiere. Da kan du bruke tjenesten TuneClone som låser opp kopibeskyttet musikk for deg ved å simulere at den brenne er cd-plate med musikken, for deretter å kopiere cd-platen tilbake uten kopibeskyttelse. Et mer kostbart alternativ er å bruke Itunes til å se om den låste musikken kan oppgraderes til såkalt Plus-musikk. Dette koster ekstra, men hever kopisperrene.

Du kan også bruke Winamp og Airbind, som fungerer på samme måte som Doubletwist.

Vær oppmerksom på at alle disse metodene kan tolkes som å være i strid med sluttbrukeravtalen til Itunes. Bruken av dem gjøres på eget ansvar, men de tjenestene vi nevner her er alle drevet av seriøse aktører.

Tjenester som Spotify og Wimp finnes på begge systemene og det er bare å logge seg på, så får man opp alle spillelister man hadde på forrige telefon.

Film og video
Dette innholdet håndteres svært likt musikk. Alle videoer du har filmet selv kan kopieres over med samme metode som er beskrevet under avsnittet Bilder i denne artikkelen.

Når det gjelder video som er importert inn i Itunes fordi du enten har lastet den ned fra nettet eller kopiert film fra en DVD er prosessen enkel. Du kan bruke Doubletwist til å få over alt på en gang.

Dersom du har kjøpt filmer i Itunes er saken mer komplisert. Samtlige filmer kjøpt i Itunes er beskyttet av en kopisperre, ironisk nok kalt Fairplay. Denne må fjernes for å kunne konvertere filmene til et format som Android kan vise. Det finnes flere tjenester som hevder å kunne gjøre denne jobben for deg, men vi har ikke testet noen av dem godt nok til å kunne anbefale dem her. Flere av tjenestene har en prislapp på inntil 250 kroner også.

En metode som er tidkrevende og til dels kostbar er å brenne filmene til dvd-plater, for så å kopiere dem tilbake igjen i et format som Android kan spille.

Apper
De fleste som har hatt en Iphone en stund har lastet ned en mengde apper. Noen av disse har man kanskje også betalt for. Dessverre finnes det ingen måte å få overført et kjøp av en app fra Iphone til Android. Så appene dine må du nok belage deg på å laste ned, og eventuelt betale for, på nytt.

Den gode nyheten er at det aller meste av apps finnes på begge plattformene. Dermed er det bare å gå gjennom telefonen app for app og installere. En rask metode å gjøre dette på er å bruke Google Play på en pc. Dersom du logger deg på med samme brukerkonto som du har registrert på din Android-telefon kan du trykke «Installer» på pc-en. Da blir appen automatisk lasted ned og installert på telefonen.

Spill
Her gjelder samme hovedregel som for apper. Det er ingen overføring av spill mellom de to systemene. Unntaket er enkelte spill hvor progresjonen lagres på nettet, men disse tilhører minoriteten av spill.

Android får stadig flere og bedre spill tilgjengelig, så du vil nok ikke savne dine gamle Iphone-spill så lenge.

Les også:
Årets beste nettbrett
Årets beste mobiler
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.