Scenen er som hentet rett fra George Orwells skrekkvisjon "1984": Du sitter i stuen og ser på tv – og uten at du vet det stirrer noen tilbake på deg, og ser alt du gjør i sofaen via webkameraet koblet til tv-boksen. De ser alt, og du aner ingenting.

- Det er et veldig realistisk scenario, sier Josef Noll, professor ved Universitetet i Oslo med spesialisering på mobile tjenester, til DN.no.

Han er bekymret for manglende sikring av den voksende mengden dingser vi omgir oss med som ikke er pc-er. Mange vet at de må oppdatere programmene på pc-en, men hvordan sikrer du tv-en, modemet, spillmaskinen og den smarte strømavleseren du snart blir påtvunget?

- For noen år tilbake hadde du 2-3 elektroniske dingser. Snart vil du typisk ha 100 dingser som du transporterer rundt. Det vil være umulig å holde kontrollen, sier Noll.

Les også om hvordan webkameraer kan fjernstyres: Leasing-firma fotograferte kunder som hadde sex

Urgammel sikkerhet mot oppdaterte hackere
Stadig flere av dingsene dine er på nett, og er smarte nok til å bli hacket. Selv pacemakere får programvaren oppdatert via nettet.

- Vi har et kjempestort sikkerhetsproblem, sier Noll.

Han påpeker at det gjerne tar fem år å designe en bil, og ytterligere fem-seks år før programvaren typisk oppdateres. Dermed kan man kjøre rundt med ti år gamle sikkerhetshull, og i mellomtiden har hackerne oppdaget nye muligheter. Det er ikke noen lystig tanke, når man vet at enkelte biler kan lystre apper fra mobilen.

Massivt angrep
At dingser kan hackes er ikke bare teori, noe 4,5 millioner brasilianere nylig fikk merke . De opplevde at hackere tok kontrollen over modemene som ga dem tilgang på internett, og kunne styre hvilke nettsider de fikk se.

Dette kunne helt klart ha skjedd i Norge, sier sikkerhetsekspert Per Thorsheim.

- Alt du gjør på nett går gjennom disse boksene, som du ikke selv har kontroll over. Skurkene kan sende deg til falske sider og la deg taste inn hemmelig informasjon og bruke den selv, sier han, til DN.no.

Det nærmeste vi har kommet en slik hendelse her til lands er trolig da en oppskrift på hacking av Telenor-modemer i 2010 ble lagt ut på nett. Det tok fire måneder før Telenor reagerte, skrev Dagbladet.

Etter problemene ble alle Telenors modemer oppdatert, forteller Eyvind Skaga, ansvarlig for hjemmenett i Telenor.

- Man kan aldri garantere, men jeg tror det skal mye til at noe slikt skjer her, for vi jobber veldig aktivt med dette, sier han.

Abnormt antall dingser
Tingenes internett er en visjon som har eksistert lenge, men som nå er i ferd med å realiseres.

Estimatene spriker voldsomt, og avhenger blant annet av hva som telles. Hvis man bare regner med pc-er, smartmobiler og nettbrett ble det solgt en milliard i fjor, ifølge IDC , som forventer dobling på fem år

Nettverksprodusenten Cisco har estimert at det blir over 50 milliarder dingser knyttet til internett i 2020, mer enn sju per menneske på jorden. Mens IBM nok regnet med mange mindre sensorer da de i 2010 estimerte at det ville være tusen milliarder enheter med nettilkoling innen 2015. Det er nesten 150 per menneske på jorden.

Privatliv og penger
Ikke alle disse er like attraktive eller lette hackermål. Noen er bare sporadisk tilgjengelig på nett, og hackere prioriterer gjerne enheter som mange bruker, fordi fangsten da blir størst.

- Det er en trussel mot ditt privatliv, at noen kan se på deg. Det andre man må tenke på er hvor den økonomiske gevinsten er størst. Trussel og skadevirkning må hele tiden veies opp mot systemets sikkerhet, sier Noll.

Han mener mobil-platformene Android og Apples IOS har blitt store nok til å være fristende, men nevner også at smarte tv-er blir utstyrt med app-er og kan utføre stadig flere typer tjenester. Thorsheim nevner også at automatiske strømavlesere snart også blir påbudt, og de kan bli utsatt for hacking.

- Det kan være farlig å miste strømmen, sier han.

Les også:
Slik blir du nettsikker - gratis
- Meningsløst å bytte nettleser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.