I løpet av året leverte mobilprodusentene 1,4 milliarder smarttelefoner, 4,1 prosent færre enn året før, ifølge markedsanalytikerne i IDC.

– På verdensbasis er markedet elendig akkurat nå. Bortsett fra i noen få vekstmarkeder som India, Indonesia, Sør-Korea og Vietnam, er det ikke mye positiv aktivitet å spore, sier analytiker Ryan Reith.

Han sier forbrukerne venter lenger før de kjøper ny telefon og legger til at det er frustrasjon rundt svært høye priser for toppmodellene. I tillegg bidrar økonomisk og politisk ustabilitet til uroen i markedet.

Kraftig fall i Kina

Kina, som står for rundt 30 prosent av salget hadde en nedgang på hele ti prosent, ifølge IDCs undersøkelse. Svakt salg i nettopp Kina gjorde at Apple sendte ut resultatvarsel tidligere i vinter. Koreanske Samsungs overskudd stupte, også det skyldtes i hvert fall delvis svikt i markedet for smarttelefoner.

Samsung er likevel den største produsenten med en markedsandel på 20,8 prosent. Apple gjenerobret andreplassen og ligger på 14,9 prosent, like foran Huawei på 14,7 prosent. De fem største produsentene festet grepet om markedet og sto i fjor for 69 prosent av salget, mot 63 prosent året før.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Baker beskyldt for å lage kaker som sprer hat
En baker i staten Washington forsøkte bare være morsom. Men meldingen på kaken skapte i stedet opprør på sosiale medier.
01:33
Publisert: