I delstaten Delaware sendte Snap i forrige uke inn dokumenter som viser at selskapet planer å gå på børs med tre ulike aksjeklasser. 

Financial Times skriver at dette skal gjøre de to gründerne Evan Spiegel og teknologisjef Bobby Murphy i stand til å beholde kontrollen over selskapet også etter børsnoteringen, gjennom at de kan bli sittende med aksjer som har større stemmekraft enn aksjer i de andre aksjeklassene.

Mer verdt enn Telenor

Snap er morselskapet til bilde-, video- og tekstdelingstjenesten Snapchat, som i norske kroner kan få en børsverdi på over 210 milliarder kroner hvis alt klaffer.

Det er mer enn teleselskapet Telenor, omtrent like mye som storbanken DNB og fem ganger så mye som mediekonsernet Schibsted.

Planene om børsintroduksjon er kjent fra før, men Financial Times har nå fått tak i ytterligere detaljer som ifølge avisen skal være innsendt til SEC (Securities and Exchange Commission i USA). Papirene er ikke offentliggjort på grunn av spesielle regler som gjelder for selskaper med lavere omsetning enn en milliard dollar.

Til tross for at inntektene foreløpig ikke er all verden, tror tilretteleggerne at aksjemarkedet vil være enig i at potensialet er enormt.

150 millioner brukere

De to meglerhusene Morgan Stanley og Goldman Sachs er ifølge Financial Times utpekt til å lede børsintroduksjonen, mens Credit Suisse, Barclays, JPMorgan, Deutsche Bank og Allen & Co også skal bistå.

I sommer rapporterte Statista at Snapchat har 150 millioner daglige brukere globalt.

De siste tallene fra Ipsos MMI viser at mer enn to millioner nordmenn over 18 år har en bruker på Snapchat, og at rundt 1,4 millioner av disse bruker det sosiale mediet hver dag. Den mest aktive brukergruppen er imidlertid de under 18, slik at de reelle tallene er høyere.

Stort for teknologi

Børsnoteringen vil bli en av de største for et teknologiselskap de seneste årene. 

Facebook, som forsøkte å kjøpe Snapchat fra gründeren Evan Spiegel for 18 milliarder kroner i 2013, gikk til sammenligning på børs med en verdsettelse på 104 milliarder dollar i 2012.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.