Norge er et av Visas favorittland. Vi er det tredje største markedet for debetkort i Europa og det største i Norden. Visa får en del av kaken i 43,3 prosent av alle handler over disk i Norge.

Nå skal neste generasjon betalingsmidler lanseres både her hjemme og i resten av Europa. I løpet av året skal du kunne handle bare ved å legge mobilen din mot en kortleser. Du skal også kunne overføre penger direkte fra din konto til en annen persons konto med mobilen. Uansett hvilket kort eller konto du vil bruke.

– Det er veldig lite kortsvindel i Norge. Bare 0,015 prosent av transaksjonene er svindel. Nedgangen har vært på hele 38 prosent det siste året, takket være at så å si alle betalinger kan gjøres med pin-kode nå og at signatur er nesten borte, sier Norgessjef Wilhelm Wisbech i Visa.

Mobilbank
Man kan allerede overføre penger med mobilen dersom banken har mobilbank eller egen app. Men da må man vite mottakers kontonummer, og det er ofte en omstendelig identifikasjonsprosess. Fordelen med mobil lommebok er at man ikke lenger trenger å vite kontonummer, men kan velge mottaker i kontaktlisten på telefonen. Mobilnummeret er identifikatoren og en pin-kode er autentiseringen.

Man kan også enkelt samle ulike kontoer og kort fra andre utstedere i samme app.

– Å gjennomføre en kontaktløs transaksjon går lynraskt, samtidig som det er sikkert, sier Wisbech.

Selv om det er lynraskt i Visas øyne å utføre en mobilbetaling, vil det ta like lang tid som i dag å gjennomføre transaksjonen. Altså inntil to dager, avhengig av hvilke banker som er involvert.

 

Kort først
Visa sier de nå er klare med å tilby både kontaktløs betaling og mobil lommebok, men det er opp til bankene å lansere det for sine kunder.

– Vi regner med at betalingskort med mulighet for kontaktløs betaling kommer først. Mobil lommebok er på en måte målet man vil frem til sier Fredrik Westerman, Visas sjef for Nord-Europa.

Foreløpig har ingen norske banker gått ut med noen konkret dato for lansering av kontaktløs betaling og mobil lommebok i bred skala.

– Vi har gjennomført et pilotprosjekt med godt resultat og god mottakelse, spesielt for småbetalinger. Så vi ser nå på hvordan vi kan tilby dette i bredt omfang til våre kunder, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

– Vi sitter i råd med andre banker og betalingsformidlere om disse løsningene, men det er ikke tatt noen endelig beslutning fra vår side ennå. Det finnes jo flere løsninger å velge blant, påpeker Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken.

Trådløs OL-bølge
Visa har i 25 år vært hovedsponsor for OL, og Visa har tenkt å utnytte sommerlekene i London i år til å markedsføre kontaktløs betaling for et stort publikum. Alle OL-arenaene vil ha terminaler for kontaktløs betaling og alle besøkende kan få kontaktløse betalingskort om de ikke har det allerede. Flere britiske banker vil også ha åpnet for mobil lommebok, så også slike kan benyttes under lekene.

Les også:
Uskyldige surfere brukt i nettangrep
Saksøkes for å selge brukt "MP3"
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.