Operativ direktør Marcelo Claure har vært ansatt i det japanske teknologikonglomeratet Softbank i nesten ti år. Torsdag opplyser kilder til tv-kanalen CNBC at Claure var i forhandlinger med selskapet om å gå på dagen.

Den boliviansk-amerikanske Claure ble en del av Softbank etter at han i 2013 gikk med på å selge en majoritet av aksjene i telefonselskapet Brightstar til Softbank. Som betaling fikk Claure 1,3 milliarder dollar for aksjene, samt en etterhvert sentral rolle i Softbank.

Presser på for mer penger

Ifølge Bloomberg skal årsaken til at Claure nå åpner for å trekke seg være en pågående konflikt rundt kompensasjon og ansvar i Softbank, som ble startet av den eksentriske grunnleggeren Masayoshi «Masa» Son. Selv om Claure blir omtalt som «høyre hånd» for toppsjefen og er én av de best betalte i selskapet, har han gjentatte ganger bedt om mer ansvar i selskapet og mer penger for jobben han gjør.

Videre skriver Bloomberg at Claure bare den siste måneden skal ha presset på for å få utbetalt så mye som én milliard dollar i kompensasjon for bidragene hans til å videreutvikle Softbank. Dette bidraget inkluderer børsnoteringen av det urolige kontordelingsselskapet Wework, som Claure ble utpekt til å fornye i 2019. I tillegg har han stått bak en snuoperasjon og salg av teleselskapet Sprint.

Claure skal også tidligere ha truet med å gå fra selskapet, uten at han gjorde alvor av det. Forhandlinger pågår fortsatt mellom partene, og det er ikke utelukket at han fortsatt kan bli i selskapet. Softbank har ikke ønsket å kommentere saken overfor Bloomberg.

Tapte stort på Kahoot

Softbank er kjent for å investere tungt i såkalte vekstselskaper, selskaper som har en stor del av inntjeningen i fremtidige forretninger. Blant vekstselskapene i Softbanks portefølje finnes blant annet det norske spill- og e-læringsselskapet Kahoot og lager- og logistikkselskapet Autostore.

DN skrev tidligere i uken at Softbank har satset til sammen fem milliarder kroner på det norske Kahoot, og er blitt største eier med vel 17 prosent av aksjene. 2021 var imidlertid et urolig år for hurtigvoksende selskaper som Kahoot. I januar 2021 skjøt aksjen i været, før den deretter raste ned. Totalt er Kahoot-aksjen nå ned over 73 prosent siden toppen i januar i fjor.

Den over ett år lange nedgangen som har preget Kahoot-aksjen, har barbert vekk en god del av Softbanks Kahoot-investering. Etter en kraftig oppgang de siste to dagene, er Kahoot-investeringen nå verdt rundt tre milliarder kroner.

Det er imidlertid Softbanks eget «hedgefond» Northstar som har kjøpt seg opp i Kahoot. I tillegg til kontroll gjennom Softbank-aksjene sine, står gründer «Masa» for én tredjedel av kapitalen i fondet personlig. Ifølge Bloomberg er fremtiden til hedgefondet nå mer usikker.

Softbank-aksjen halvert

Lager- og logistikkselskapet Autostore er Softbanks største investering i Norge. I begynnelsen av april 2021 kjøpte japanerne 40 prosent av Autostore for vel 23 milliarder kroner. Da Autostore gikk på på børs steg aksjen kraftig, før også den raste. Likevel er Softbanks eierandel på 38,3 prosent verdt drøye 30 milliarder kroner i dag, altså godt over kostpris.

I tillegg har Softbank investert i Oda, tidligere Kolonial.no, samt i det norske teknologiselskapet Gelato.

Softbank er selv notert på børs i Tokyo, hvor teknologikonglomeratet virkelig har fått kjørt seg i det siste. Mandag stupte kursen hele ni prosent, og siden mars i fjor har Softbank-aksjen mer enn halvert seg.

Softbanks største aksjepost er i den kinesiske nettgiganten Alibaba, der Softbank eier cirka 25 prosent. Tross et kraftig kursfall for Alibaba, er aksjeposten i dag verdt cirka 750 milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.