Japanske Softbank er største eier i de børsnoterte norske teknologiselskapene Autostore og Kahoot, med om lag 38 og 17 prosent av aksjene.

Mandag falt aksjene henholdsvis 6,1 og 4,3 prosent i takt med den økende usikkerheten rundt Softbanks langsiktighet.

Det japanske konglomeratet har de siste årene investert enorme beløp i til dels risikable vekst- og teknologiaksjer. I perioden etter at pandemien brøt ut skjøt disse i været, men gleden ble kortvarig.

Den internasjonale dreiningen vekk fra Softbanks yndede vekstaksjer, har påført selskapet enorme tap og barbert aksjekursen med 45 prosent siden toppnivået i mars i fjor.

En stor del av tapene er knyttet til internfondet Northstar, der en tredjedel av kapitalen er Softbank-gründer Masayoshi Sons private. Dette fondet skal ha tapt så mye som 60 milliarder kroner på mer tradisjonell aksjespekulering, og er nå i praksis likvidert, skriver Financial Times.

Nylig skrev samme avis at Softbank skalker lukene og skrur ned investeringstempoet på grunn av tapene.

Styreleder på vei ut

Blant de få Northstar-eiendelene som ikke er solgt, er det norske teknologi- og elæringsselskapet Kahoot. Disse postene skal ha blitt overført til Softbank-gruppen, ifølge FT.

– Jeg tror ikke det er noen grunn for dem til å dumpe noe mer på kort sikt, fordi det er andre ting de kan selge som er mer likvide, sier en anonym kilde med kjennskap til internfondets posisjoner til den britiske avisen.

Softbank har gått inn med om lag fem milliarder kroner i Kahoot, men har sett over halvparten av papirverdiene barbert i takt med kursfallet det siste året. I dag er posten verdt litt over to milliarder kroner.

Investeringen i Autostore, samt de unoterte selskapene Oda og Gelato har skjedd gjennom de såkalte Vision-fondene.

Softbank har styreledervervet i Kahoot, og styreplass i Autostore. Begge bekles av svenske Andreas Hansson. Ifølge Financial Times' kilder skal Hansson være på vei ut av Softbank-systemet i løpet av april måned.

Hansson har ikke besvart DNs henvendelser om saken.

– Øker usikkerheten

Senioranalytiker Frank Maaø i DNB Markets dekker Kahoot. Han kommenterte helgens artikkel i en hurtigoppdatering til meglerhusets kunder.

«Vår vurdering er: Selv om informasjonen ikke er helt ny, øker artikkelen usikkerheten rundt langsiktigheten i Softbanks 17 prosent eierskap i Kahoot, og er tydelig negativt for aksjekursen slik vi ser det» skriver Maaø.

Kahoot har ingen kommentarer til denne saken. Autostore har foreløpig ikke besvart DNs henvendelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.