Det norske eiendomsteknologiselskapet Solgt.no må justere prognosene etter ti måneders drift i hovedstaden.

Selskapet tilbyr «fastpris» og kjøpsgaranti på boliger, og lanserte tjenesten sin i januar. Da var den uttalte planen å kjøpe 20 boliger og omsette for rundt 100 millioner kroner i 2021. I midten av oktober hadde gründerne kjøpt 40 stykker for omtrent 220 millioner.

Nå spytter investorer inn 40 millioner i friske kontanter så Solgt kan kjøpe enda flere. Dette er fjerde kapitalforhøyelse på under tolv måneder.

– Vi har konstant undervurdert etterspørselen etter tjenesten vår, så vi har måttet hente penger i flere omganger bare så vi kunne kjøpe boligene vi får tilbud om. Vi skal ikke tilbake til situasjonen fra mai og juli, da vi måtte takke nei til noen kunder, sier medgründer Jan Oftedal.

Totalt har selskapet hentet 77 millioner i egenkapital.

Verdt 200 mill.

Konseptet er – kort oppsummert – at en egenutviklet algoritme beregner markedsverdien på boligen. Dette kvalitetssjekkes av et menneske, og innen 48 timer skal Solgt.no gi et tidsbegrenset bindende tilbud på å kjøpe den.

Dette er gratis, og de som takker ja, betaler noe mer enn det tradisjonelle meglere tar. Til gjengjeld lover selskapet å gjøre prosessen friksjonsfri og lynrask. Blant fordelene ved modellen peker gründerne på skreddersydd overtagelsesdato.

I tillegg skal raske salg gi fleksibilitet i boligjakten – for eksempel om du vil unngå sikkerhetsmarginen bankene legger på finansieringsbeviset før egen bolig er solgt.

Gründerne tror flere som skal selge boliger er villige til å betale for tjenesten, og gi slipp på mulig oppside.

– En stor andel av kundene våre er under 45, og de er villige til å betale for enklere og raskere prosesser med mindre friksjon. Det har vi sett i mange andre markeder, særlig under korona, og det gjelder også i boligmarkedet, sier styreleder og medgründer Shafi Adan.

Flere norske eiendomsinvestorer er allerede på eiersiden, og går inn med mer i denne investeringsrunden – inkludert Christian Ringnes og tidligere Selvaag- og Nordr-topp Baard Schuman.

Solgt får nå også inn det amerikanske hedgefondet Luxor Capital Group, som deltar i kapitalforhøyelsen med et ukjent beløp.

Handelen verdsetter selskapet til 200 millioner kroner, inkludert de ferske pengene.

Baard Schumann (foran) er investor og styremedlem i Solgt. Schumann var toppsjef i Selvaag i ti år, før han gikk på dagen i 2018. I år gjorde han det samme i konsernet Nordr. Her avbildet med Solgt-gründerne.
Baard Schumann (foran) er investor og styremedlem i Solgt. Schumann var toppsjef i Selvaag i ti år, før han gikk på dagen i 2018. I år gjorde han det samme i konsernet Nordr. Her avbildet med Solgt-gründerne. (Foto: Per Thrana)

Jakter større oppside

New York-baserte Luxor har vært Schibsted-investor i en årrekke, men rettet blikket mot norsk teknologi under noteringsbølgen som har skyllet over Børsen siden 2020. Fondet står bak store investeringer i selskaper som sjakkappen Play Magnus og det grønne investeringsselskapet Volue, og har spyttet inn 300 millioner kroner i et blankosjekkselskap, en såkalt «spac», grunnlagt av Viking Venture.

Hedgefond har tradisjonelt handlet med børsnoterte verdipapirer, men internasjonalt har aktører som giganten Tiger Global begynt å snuse på oppstartsbransjen i jakten på høyere avkastning.

Det var meglerhuset Arctic Securities som bisto Solgt med kapitalinnhentingen. Meglersjef Gaute Ulltveit-Moe kan ikke uttale seg om Arctics kunder og understreker at han snakker generelt:

– Trenden fra USA og Stockholm er tydelig. Selv store fond speider etter mulige såkorn-investeringer tidlig, og ønsker være med på den prosentvis største oppsiden som typisk er fra de tidligste rundene, sier Ulltveit-Moe.

Gaute Ulltveit-Moe i Arctic Securities bisto Solgt.no i kapitalinnhentingen.
Gaute Ulltveit-Moe i Arctic Securities bisto Solgt.no i kapitalinnhentingen. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Vil ikke ha billigste gründer

En Goldman Sachs-rapport, gjengitt av FT, viser at hedgefondenes kjøttvekt er vesentlig større enn de tradisjonelle venture-investorene: Selv om hedgefond deltok i bare fire prosent av amerikanske tidligfasetransaksjoner i første halvår i år, sto de for 25 prosent av den totale kapitalen.

Her hjemme mener kjennere at prisen på aksjer i tidligfaseselskaper fortsatt er lav, relativt til mer etablerte markeder. Det er ikke avgjørende, sier Ulltveit-Moe.

– Ingen proffe utenlandske investorer velger «den billigste» gründeren. Utfallsrommet er enormt og kvaliteten og gjennomføringsevnen på enkeltpersonene, som er viktigere enn ideen, avgjør, sier Arctic-toppen.

To nye byer

Solgt-gründerne tror selskapet får arbeidsro, selv med avkastningssultne hedgefond på eiersiden.

– Luxor er en langsiktig investor. Vi skal fortsette å utvikle modellen vår i Oslo, og planlegger å kjøpe boliger for en halv milliard neste år, sier Arne Kvale.

Når Solgt har kjøpt en leilighet, selges den i markedet på tradisjonelt vis. På grunn av fallende boligpriser er over halvparten av Solgt.nos boliger videresolgt for en lavere pris, skrev Finansavisen nylig.

Likevel er kjernevirksomheten lønnsom i dag, med positivt dekningsbidrag fra et gjennomsnittlig kjøp og videresalg, opplyser selskapet. Dette skyldes gebyret selskapet krever for tjenestene.

Solgt-gründerne tror ikke usikkerhet rundt mulige rentehevinger og boligprisene blir en utfordring for modellen, og sier de er strukturert for å håndtere alle stigende, fallende og flate markeder.

– Et fallende marked gjør det mer krevende å selge en bolig. Dette påvirker mobiliteten til boligeiere, og øker behovet for et trygt og fleksibelt salg. Samtidig må vi være dyktige til å justere tjenestegebyret for å gjenspeile økende usikkerhet, sier Kvale.

To nye byer

De ferske pengene tillater selskapet å håndtere den økte interessen, i tillegg til å videreutvikle prisalgoritmene de vurderer boliger med. I dag bruker Solgt 48 timer på å presentere et bindende kjøpstilbud, ettersom datamodellene trenger menneskelig hjelp.

Planen er å gjøre prosessen rent datadrevet, for å kunne gi et foreløpig tilbud umiddelbart. Dette er mulig innen seks måneder til ett år, mener selskapet.

Å lykkes med algoritmene er nøkkelen til gründernes plan om å kutte kostnader og gjøre Solgt til mer enn nisjetjeneste.

– Planen er å lansere i to nye byer neste år, men vi skal få businessen til å sitte i Oslo før vi ekspanderer. Det er lettere å løse utfordringer i liten skala, heller enn etter at du har skalert opp hele modellen, sier Adan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.