Ryfylke-gründer Mikal Dreggevik har tunge dager. I sommer gikk Electrocompaniet og et datterselskap over ende, og dro med seg Dreggeviks investeringsselskap i fallet. DNB hadde samlede krav på 32 millioner kroner.
– Jeg har bestemt for min egen del å ligge lavt nå. Det er min medisin for å komme videre. Jeg har satset mye og mistet mye. Så enkelt er det, sier Dreggevik.
Mer vil han ikke si om saken. Imens har to av hans gamle medaksjonærer allerede kjøpt virksomheten ut av boet for 11 millioner kroner.
Gikk for massemarkedet
Electrocompaniet er historien om en norsk merkevare som har overlevd det meste. På 1970-tallet loddet Per Abrahamsen i Oslo for første gang sammen en forsterker basert på ideer fra en finsk professor. Det ble starten på Electrocompaniet, som begeistret alle fra Michael Jackson til hi-fi-puritanerne med supereksklusivt, håndlaget lydutstyr. Alt gikk riktig bra, bortsett fra økonomien, og i 2004 gikk selskapet konkurs.
Dreggevik kjøpte restene. Frem til 2014 drev han med 15–20 millioner kroner i årlig omsetning og moderate overskudd, men de siste årene økte ambisjonene. Dreggevik ville lage den billigere streaming-høyttalerserien EC Living, som skulle konkurrere med blant annet Sonos i massemarkedet. Utviklingen tok lengre tid enn tenkt, og en robotisert produksjonslinje kom aldri skikkelig i gang. Bedriften begjærte selv oppbud.
– Det som har skjedd, er at en er gått tom for penger, og det var ingen nye investorer som sto klar for å skyte inn midler. Det koster å bli større, sier bostyrer Fredrik Bie.
– Electrocompaniet har laget high-end- og super-high-end-lydutstyr. Så holdt man på å utvikle EC Living, som skulle være en billigere og masseprodusert serie. Det var inngått intensjonsavtale om at denne skulle forhandles gjennom Elkjøp-kjeden. Så langt klarte de aldri å komme, sier han.
Bankforbindelsen DNB hadde 32 millioner kroner i krav, og sikkerhet inn i Dreggeviks morselskap MD Invest. Det inkluderer Dreggeviks aksjepost i det større elektronikkselskapet Westcontrol.
– Mikal Dreggevik var veldig opptatt av kvalitet i alle ledd. Han ville gjøre EC living enda litt bedre. Spørsmålet er om man hadde tilstrekkelig økonomisk ryggrad til å legge ut på enda en runde, selv om man var på oppløpssiden med hensyn til masseproduksjon med en modernisert produksjonslinje, sier Bie.
– Han har lagt inn mye av innsats og lidenskap i dette. For ham er dette en trist sak.
Har troen
Investorgruppen som nå har overtatt virksomheten, kjenner den godt. Vestfoldingen Roy Gausaker kom inn som storaksjonær i Electrocompaniet ved å skyte inn ti millioner kroner i september 2017, og fikk da eierskap til 27 prosent av aksjene.
Ifølge Gausaker prøvde de gamle eierne uten hell å få til en ordning med banken før konkursen. I stedet ble det til at Gausakers RG Holding og Brødrende Nordbø as nå overtar innmat og merkevare for 11 millioner kroner på 50-50-basis. Brødrene Nordbø as var en mindre aksjonær i Electrocompaniet, men er majoritetseiere i Westcontrol, som ligger vegg i vegg.
– Vi skal outsource produksjonen til Westcontrol, som er eid av Brødrene Nordbø, sier Gausaker.
Fortsatt er ambisjonen å masseprodusere EC Living og selge serien gjennom Elkjøp.
– Vi kommer i direkte konkurranse med Sonos. Produktet Electrocompaniet har laget, er kjempebra både lydmessig og når det gjelder funksjoner, sier han.
Gausaker, som har tjent store penger i databransjen, mener Electrocompaniet skal bli god butikk.
– Utgangspunktet er at det er lagt ned fem års utviklingsarbeid og balanseført 35 millioner kroner. Det er bare småting som gjenstår før vi starter masseproduksjon. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.