Å kjøpe pc- og konsollspill er kostbart og derfor har et både lukrativt og stort bruktmarked vokst fram over hele verden. Men de som lager og distribuerer spill liker ikke bruktmarkedet, fordi de ikke får noe igjen for sin innsats andre gang et spill blir omsatt.

Dette har ført til at både Microsoft og Sony utforsker metoder for å hindre et spill fra å bli brukt flere ganger, og det er sannsynlig at kommende versjoner av Xbox og Playstation vil ha slike systemer innebygd.

I dag melder flere spillnettsteder at Sony har patentert et system som låser et spill kjøpt over disk til en spillkonsoll uten at man trenger en internettilkobling. Ved hjelp av mikrobrikker innebygd i installasjonsplaten til et spill kan konsollens serienummer eller tilsvarende identifikator lagres på platen. Dersom platen forsøkes brukt i en annen konsoll kan installasjonen stoppes.

Ukjent anvendelse
Selv om Sony har søkt patent på denne metoden, vet man ikke om - eller hvordan - de eventuelt vil bruke teknologien. Både Microsoft og Sony bør ha lært av erf#229ene til kolleger i musikk- og filmbransjen hva som skjer dersom man gjør sine egne kunder misfornøyde. Begge disse bransjene har slitt med utbredt piratkopiering helt til de kom med digitale løsninger som kundene var fornøyde med.

Nødvendigvis må jo også konsollprodusentene ha løsninger på plass for brukere som bytter konsoll ved reklamasjon, for eksempel. Det mest sannsynlige er kanskje at de gjør det mulig, men vanskelig å bruke en plate på ulike konsoller.

- Jeg tror Sony vil inkludere teknologien slik at spillprodusentene selv kan velge å bruke den, men jeg tror ikke noen spillprodusenter har råd til å gjøre seg ekstremt upopulære nå, sier analytiker Michael Pachter i Wedbush Morgan til Eurogamer.

Han tror teknologien heller vil bli brukt til å forhindre distribusjon av piratkopierte spill. Et annet viktig poeng konkurransemessig er at det vil være uklokt av Sony å lansere en konsoll med en blokkeringsfunksjon dersom konkurrentene Microsoft og Nintendo har åpne systemer. Pachter tror kundene vil belønne den mest fleksible konsollen.

Både Microsoft og Sony ventes å avduke sine neste generasjon spillkonsoller i år.

Les også:
Etterforskning av Google avsluttet i USA
Windows 8-salg slått av flopp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.