Under CES-messen i Las Vegas denne uken viser Sony frem sine første telefoner som er klare for markedet etter at de skilte lag med Ericsson. I alt lanseres fire nye modeller, men bare én av disse er beregnet på det norske markedet. Til gjengjeld ser det ut til at Sony kan konkurrere helt i toppen av salgstabellene dersom Xperia S holder alt den lover.

Sony beholder varemerket Xperia for sine smarttelefoner, men for å markere skillet mellom Sony Ericsson og Sony kalles den nye serien Xperia NXT.

Xperia S
Den første, og foreløpig eneste, nye Xperia-telefonen som kommer til Norge, er Xperia S. Den er som mange andre smarttelefoner vanskelig å sette i bås, men det fokuseres mye på de mer personlige bruksområdene under lanseringen. Hovedtrekkene er en 4,3 tommer stor skjerm med HD-Ready oppløsning. Skjermen bruker en tilpasset versjon av den samme bildeprosessoren som sitter i Sonys tv-er. Videre har telefonen en dobbelkjerneprosessor på 1,5 GHZ og 32 GB lagring. Kameraet, som er basert på Sonys kamerateknologi, tar bilder i hele 12 megapiksler oppløsning og inntil full hd video. Man skal kunne ta det første bildet bare 1,5 sekunder etter å ha aktivert kameraet.

Sony sier skjermen utgjør 80 prosent av overflaten. En annen designdetalj som er litt interessant, er at telefonen er delt i to nær bunnen av et gjennomsiktig felt. Dette feltet vil bli lyst opp på forskjellige måter, men dette har ikke Sony vist frem ennå.

Sony velger også å inkludere nærfeltskommunikasjon (NFC) i Xperia S. Dette betyr at man kan overføre innhold trådløst ved å legge telefonen inntil en annen telefon eller dings som støtter NFC. Etter hvert som banker og kortselskaper innfører betalingstjenester på mobilen, vil NFC være den teknologien som brukes til dette også.

Sony vil at du skal kunne koble telefonen til annen elektronikk du har i hjemmet og støtter derfor både kablet (hdmi) og trådløs (dlna) overføring og strømming av innhold. For eksempel kan du vise en film som er lastet ned til mobilen på tv-en din i full oppløsning. Og om tv-en er en Sony, kan du bruke tv-en fjernkontroll til å styre avspillingen.

Sony Xperia S blir lansert med Android 2.3 operativsystem, men Sony garanterer at en oppdatering til versjon 4.0 blir gjort tilgjengelig i sin tid.

Telefonen lanseres allerede i løpet av første kvartal, altså innen utgangen av mars måned. Innen utgangen av juni måned skal oppdateringen til Android 4.0 være klar. Pris i Norge er ennå ikke fastsatt, men ut fra opplysningene vi har fått blir det ikke den rimeligste telefonen i butikken. Ettersom Sony og Xperia ikke er helt ny i markedet, er det heller ingen grunn til å prise ned telefonen. Men dette vil tiden vise.

Smarte tilbehør
Sammen de nye telefonene kommer det også en del originalt tilbehør. Det mest interessante er Smart Tags, som er små runde brikker som utnytter NFC-teknologien. Smart Tags kan legges henges eller festes der man vil og utfører en forhåndsprogrammert handling i telefonen. For eksempel kan man ha en Smart Tag ved inngangen til et møterom som setter telefonen til lydløs modus om man holder telefonen inntil brikken. I bilen kan man ha en smarttag som starter navigasjonsprogram eller setter telefonen i bilmodus. På nattbordet kan du ha en brikke som aktiverer alarmen når du legger deg.

Smart Wireless Headset Pro
Dette trådløse hodesettet er egentlig mer som en fjernkontroll til telefonen. Man kan sette i de hodetelefonene man selv ønsker, men for å være garantert full funksjonalitet kan man bruke de som følger med. Mikrofonen sitter i fjernkontrollen, så man kan plugge inn hvilke hodetelefoner man vil. På skjermen til dette tilbehøret kan man se hvilken sang som spiller, hvem som ringer, sjekke kalenderen og lese sms. Frittstående kan man bruke hodesettet som musikkspiller og radio.

Smart Watch - blåtannklokken gjenoppstår
Det er litt overraskende at Sony blåser liv i dette tilbehøret igjen. Smart Watch er et armbåndsur som er koblet til telefonen med blåtann trådløs overføring. Klokken fungerer som en ekstra skjerm til telefonen som viser utvalgt informasjon. Tid, innringere, sms og lignende informasjon skal bli lett tilgjengelig på armen. Sony mener at å bruke Smart Watch er mer diskret i mange sammenhenger enn å ta opp telefonen og aktivere den foran andre. Utviklere kan lage apps til Smart Watch og selge dem i Android Market. Slik vil nytten av Smart Watch kunne vokse over tid.

Ikke til Norge
De tre andre telefonene som Sony lanserer under CES kommer ikke til Norge.

Den første er Xperia Ion som skal selges gjennom AT&T i USA. Ion har innebygget modem for LTE-datatrafikk, som er siste steg innen utnyttelse av 3G-teknologi og kan gi nedlastingshastigheter mellom 20 og 50 mbits.

I tillegg kommer Xperia NX and Xperia acro HD, som bare skal selges i Japan. Acro HD har en del Japan-spesifikke funksjoner som infrarød port, mobil lommebok og mobil-tv. Xperia NX er en variant av Xperia S.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg med på DN.no og Dagensit.no for mer stoff fra CES-messen i Las Vegas.